Художници от 4 области рисуват в Брезнишко и възкликват, че природата на района ги мотивира да творят – СНИМКИ

Художници от областите Перниик, Кюстендил, Благоевград и град София са на пленер в комплекса на язовир “Слаковци”. Пленерът се провежда под надслов “Духът на Перник” и ще завърши с изложба, на която ще бъдат показани нарисуваните картини, предаде репортер на Zapadno.com.

9 са художниците, които от началото на седмицата творят живопис върху платното край язовира на едноименното брезнишко село Слаковци. Отговорник на пленера е пернишкият художник Васил Добренов, който сподели, че любителите на изкуството ще бъдат изненадани от творбите след пленера. “Искам всеки да се представи, както трябва и според неговите възможности. Надявам се да стане хубава изложба.”, каза Васил Добренов и отбеляза, че времето за работа е кратко. Всеки художник трябва да нарисува по две картини в голям формат и една малка.

Художникът Илона Захариева е нарисувала язовир “Слаковци” през нейните творчески очи. Тя е от Кюстендил и изработва и дърворезби в собствено ателие. “Всеки художник би трябвало да се усеща продуктивен, особено в такава обстановка, която е очарователна. Просто не можеш да избереш какво да рисуваш. Много се радвам, че колегите, в тия трудни времена, да съберат част от арт гилдията и да направим взаимно каквото можем в момента. Всеки автор има собствен почерк и се опитва да бъде себе си, да се впише в средата, в която работи.”, сподели Илона Захариева, която край язовира чувства колко е малък човек и велика природата. “Нали как искаш да видиш неща, които си си мечтал и ги виждаш. И колко много неща има, които още не сме ги видяли. Дано ги видим, всеки с неговите очи. Радвам се, че ги има тези срещи, защото духът така оживява и се чувства полезен. Всички забравяме, ползвайки изкуство, какви ли са хората, които го правят.”, добави още художникът от Кюстендил.

Художникът Пламен Ковачев от Благоевград също е на мнението, че пленерът се провежда на прекрасно място. Картината, която рисува той, е свързана с мястото, на което се провежда пленерът. “Не е нещо конкретно, а в същото време може да бъде твърде конкретно, но ще видим накрая. Много е хубаво и това е основната цел на един пленер – да се видим с различни колеги от други градове, които не се познаваме. Да обмениме опит, настроение, ако щете. Дотук целта е налице.”, каза Пламен Ковачев, който ще има положителен спомен от пленера.

Художникът Евгени Серафимов също е от Кюстендил, но неговите картини са по-абстрактни. “Всъщност, ако погледнете зад фигурата това са хълмовете над язовира. Идеята на всеки един пленер е да се инспирираме от мястото и няма как да не се получи. Като си на такова хубаво място. Аз за пръв път съм тук в Брезнишко и много ми харесва. Това нямаше как да не ми появлияе, така че има и от природата. Просто не обичам да рисувам чиста природа, като автор. По-интересни са ми хората, но природата винаги присъства.”, каза Евгени Серафимов.

В пленера участие взе и художникът от София Симеон Панайотов, който има родословни корени от трънското село Пенкьовци и Радомирско. “Обикалям селата тук наоколо и за съжаление се обезлюдяват. Идеята ми в тези картини е креативността на нашите баби, дядовци, които са създавали мазилките, които всяка година едната от бабите боядисваше. И след това времето започва да размива тая креативност и да излизат отдолу различни цветове, текстури. Всъщност това се опитвам да възпроизведа на платното.”, каза Симеон Панайотов.

Най-младият художник на пленера край язовир “Слаковци” е Мария Валтерова от Перник. “Аз рисувам натуралистичен пейзаж. Обикновено работя с акварел, тъй че в случая за мен това е да опитам нещо с по-силна текстура. Може да се каже, че се получава. До голяма степен сред природата винаги се зареждам и това място е много вдъхновяващо и интересно за рисуване, а също и за духовно отваряне.”, каза Мария Валтерова.

В началото на следващата седмица в Перник ще бъде открита изложба с 18 картини, които са нарисувани по време на арт пленера в Брезнишко.

Разгледайте снимки от творческите моменти на художниците в арт пленера “Духът на Перник”:

Виж също...

Loading...