Кощунство в Брезнишко: Иманяри са нанесли сериозни щети на храм-кладенеца “Пусто Гърло”

Иманяри са нанесли сериозни щети на храм-кладенеца “Пусто Гърло” в Брезнишко преди 5-6 години и в резултат от това е започнало обрушване на стената на кладенеца, стана ясно от изказване на археолога от Регионален исторически музей-Перник Филип Михайлов в предаването “100 % будни” по БНТ.

Единият от водещите на предаването пита експертът дали храм-кладенецът е бил обект на иманярски набези. “Какво са търсили иманярите? Те си знаят. Аз съм сигурен, че нищо не са намерили.”, каза археологът Филип Михайлов по БНТ.

За първи път е изследван през 70-те години на миналия век от професор Димитрина Митова-Джонова. Някои учени смятат, че е бил слънчев календар, други говорят за древна обсерватория. Съществува и теория, че това е култов обект. Автентично, мистично и много далечно по време – храм-кладенецът край село Гърло е идеално запазен, въпреки своите над 3 000 години съществуване.

Какво още разказа Филип Михайлов в предаването “100 % будни” може да видите като натиснете тук.

През есента на 2020 година по инициатива на бившия депутат от парламентарната група на „БСП за България“ инженер Любомир Бонев и със съдействието на доставчик на интернет от Перник на храм-кладенеца бяха монтирани камери, които денонощно подават картина към Община Брезник.

Виж също...

Loading...