Архивната памет на област Перник отбелязва своя професионален празник в Деня на архивиста – 10 октомври

Служителите в Държавен архив-Перник отбелязват своя професионален празник на 10 октомври. На днешната дата се чества Деня на архивиста, който се отбелязва от 60-те години на миналия век, научи Zapadno.com.

Архивната памет на област Перник е Държавния архив, в който се съхраняват документи и снимки, свързани с различни сфери, личности, местности, празници и други важни събития от обществения живот във всяка община в региона. Във фондовете на Държавен архив-Перник се пазят исторически документи, лични архиви и снимки от Брезнишко и Трънско.

По повод Деня на архивиста от Държавен архив-Перник поздравиха всички в и извън системата на Държавна агенция „Архиви”, представителите на учрежденски архиви и структури, както и пазителите на документалното културно-историческо наследство.

Честит празник на поколението бивши архивисти – специалисти, експерти и ръководители, участвали в изграждането и институционализирането на българските държавни архиви!

Честит празник на поколението бъдещи архивисти – студенти и докторанти, на участниците в университетските курсове, които ще се влеят в структурата на Държавна агенция „Архиви”, за да продължим предизвикателствата на времето в сферата на цифровизацията и изграждането на дигиталните архиви!

Честит празник на нашите преподаватели от академичните и научните среди, на учителите, с които „прохождахме” в архивирането на документалната памет!

Честит празник на всички, които ни предадоха как да се докосваме до съкровищата на България и някак си неусетно ни накараха да обичаме това, което правим!

Бъдете здрави, колеги – Вие и Вашите семейства и нека да продължаваме с нови сили, енергия и плам да пазим и съхраняваме регионалната и национална история в документи!

Колаж: Държавен архив-Перник

Виж също...

Loading...