Личност с корени от Трънско е кандидат за президент от Национално обединение на десницата, което включва КОД и “Републиканци за България”

Горан Благоев и доктор Ивелина Георгиева са кандидатите за президент и вицепрезидент на Национално обединение на десницата, което включва КОД и “Републиканци за България”. Това стана ясно по време на официалното представяне в Event Space 2020, в присъствието на председателите на двете партии доктор Петър Москов и Цветан Цветанов, съобщиха от пресцентъра на “Републиканци за България”.

Горан Благоев е известен журналист, историк, а в последната година и политик. Той е роден през 1967 година в София. Завършва „История“ в Софийския университет, специализира етнология, а също теория и история на дипломацията. Има научна и образователна степен „доктор“. Професионалната му кариера е белязана от 29-годишен стаж в Българската национална телевизия, където започва като сътрудник в студентската програма „Ку-ку“, след това е репортер и водещ в „По света и у нас“. От 1999 година творческата му реализация е свързана с различни предавания и документални филми, сред които са емблематичните „Вяра и общество“ и „История.БГ“. Автор е на над 30 документални заглавия, някои от които имат награди от международни филмови фестивали.

Принуден е да напусне Българската национална телевизия през ноември 2020 година след като авторското му предаване „Вяра и общество“, което има 15-годишна история и безпрецедентна зрителска подкрепа, е свалено от екран под влиянието на външни фактори, а върху самия Горан Благоев е оказан натиск от страна на ръководството на медията. От 1 декември 2020 година той води авторското си предаване „Памет без давност“ по телевизия „Евроком“, което бързо намира своята зрителска аудитория.

Благоев има известен стаж като хоноруван преподавател в различни факултети на Софийския и в Пловдивския университет. Автор е на три книги: „Курбанът в традицията на българите мюсюлмани“(2004); „Истории за плач и за надежда“ (2011) и „Църква и идентичност на Балканите: Българската екзархия и Македония до края на II световна война“ (2020).

Това, което малко хора знаят е, че Горан Благоев има родословни корени от Трънско. Неговият баща е от трънското село Рани луг.

В същото време станаха ясни и водачите на листите за народни представители от област Перник, които ще участват на изборите на 14 ноември. Имената на водачите на основните партии и коалиции от региона остават същите, както и на предишните предсрочни парламентарни избори.

Снимка: “Републиканци за България” – пресцентър

Виж също...

Loading...