От 9 военни паметника в Брезнишко един се нуждае от възстановяване

Стопанисването на военните паметници най-често е предоставено на местната власт в общините, в които се намират. Според регистъра на паметниците в Брезнишко има общо 9 военни паметника. Пет от тях са в списъка за задължително отдаване на чест. През 2017 година е определено, че всички са в добро състояние, с изключение на паметника в Горни Романци, за който е уточнено, че се нуждае от възстановяване, предаде репортер на Zapadno.com.

Съгласно Закона за военните паметници Общините би следвало ежегодно да планират средства в бюджетите си за опазване и поддържане на местата за поклон пред загиналите във войните. Министерството на отбраната също би могло да окаже финансова помощ в това отношение. За целта всеки кмет може да внесе докладна записка до Областната комисия „Военни паметници“. Наскоро министърът на отбраната призова с официално писмо всички областни управители в страната да изпратят свои предложения за ремонт на военни паметници в лошо състояние.

В конкретния случай с паметниците в Брезнишко – ако местната власт има намерение да извърши ремонтно-възстановителни дейности, би следвало кметът на община Брезник да внесе докладна записка до компетентната Областна комисия в Перник. Необходимо е тя да съдържа количествено-стойностна сметка. Това трябва да стане по-скоро, тъй като срокът, в който се приемат предложения от областните управители към Министерството на отбраната е 10 октомври, поясниха за Zapadno.com от отдел “Военни паметници и военно-патриотично възпитание” към военното ведомство.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...