Искането за скок в цената на водата мина без подкрепа от Брезник и Трън. „Положението е изключително тревожно“, казва областният управител

Водната асоциация за областта прие решение за съгласуване на Бизнес плана на ВиК-Перник. Това беше първа точка за гласуване на Общото събрание на участниците в Асоциацията, което включва областният управител и Общините Перник, Радомир, Брезник, Трън, Ковачевци и Земен. Решението е взето, въпреки че представители на Трън и Ковачевци не са присъствали, а Брезник и Радомир са гласували „против“, предаде репортер на Zapadno.com.

На сайта на Oбластната управа е публикуван протокол от Общото събрание, проведено на 1 октомври 2021 година. Там четем, че гласовете на областния управител, на Община Перник и на Земен са били достатъчни, за да мине регионалният план за развитие на ВиК дейността в периода 2022 – 2026 година. Повече за него прочетете в публикацията: ВиК дава Брезник за пример, но общинарите не одобряват плана за увеличаване цената на водата.

Втора точка от срещата на управниците е била свързана с вноската на държавата в бюджета на ВиК асоциацията за 2022 година. По нея всички са били съгласни плащането от бюджета на страната да е в размер на 27 хиляди лева. Единствен противник е бил кметът на община Радомир, който е предложил от столицата да отпуснат 500 хиляди лева, за да има средства, които да се използват при наводнения и други бедствия.

По време на дебата в началото на срещата областният управител доктор Симеон Василев е изразил мнение, че ВиК дружеството е „тотално декапитализирано във времето“. Той е използвал израза: „положението е изключително тревожно“ във връзка с обстоятелството, че доктор Василев като председател на Асоциацията не е бил информиран от оператора дали ВиК дружеството е усвоило кредит от наскоро създадената държавна структура „Български ВиК Холдинг“.

Виж също...

Loading...