Митничари пресякоха контрабандата на 2,6 милиона таблетки, които могат да се използват за направата на наркотици

Над 2,6 милиона таблетки от лекарствени препарати, които могат да бъдат използвани за прекурсори на наркотици, са задържани от митническите служители от началото на годината. Иззетите за деветте месеца на 2021 година общо 2 639 870  таблетки представляват най-голямото количество лекарства, обект на митническа измама или контрабанда с цел преработка в наркотични вещества, установявано от Агенция „Митници“ през последните повече от 10 години. Предишните по-големи количества са от 2018 година и възлизат на малко над 600 000 таблетки. По-голямата част от лекарствените продукти – 2 190 000 таблетки, са задържани през юли при две проверки – на митнически пункт “Капитан Андреево” и в София, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Митници“.

В периода 27 – 28 юли е проведена акция на дирекция „Митническо разузнаване и разследване“. Проверен е и е пломбиран с митническа пломба товарен автомобил, влизащ от Турция през митнически пункт “Капитан Андреево”. Според транзитните документи част от превозваната стока е лекарствен препарат „RHINOZAD“, който не е одобрен за употреба в Европейския съюз. Продуктът съдържа псевдоефедрин, поради което би могъл да послужи чрез преработка като суровина за производство на метаамфетамин.

Впоследствие,  преди явяване на превозното средство във вътрешно митническо учреждение за митническо оформяне, е извършена повторна проверка на товара в склад в района на София. Установено е, че е направен опит за манипулиране на митническата пломба и стоката е заменена с друга – Витамин С. На място в склада са открити и доставените от Турция лекарства – 1 200 000 таблетки в оригинални опаковки. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Софийска районна прокуратура за нарушение на установения ред за разтоварване на стоката при транзитен превоз  по член 242а от Наказателния кодекс (отклонение от транзит).

По-рано същия месец, на 8 юли, на митнически пункт “Капитан Андреево” е проверена и друга пратка от Турция, насочена за друг вносител. Митническите служители установяват, че описаните в документите 24 кашона с витамини всъщност представляват 33 000 опаковки или 990 000 таблетки от друг лекарствен продукт, също съдържащ псевдоефедрин. По този случай е образувано досъдебно производство под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково. С постановление на наблюдаващия прокурор на шофьора е повдигнато обвинение по член 242, алинея 1, буква Д от Наказателния кодекс и му е наложена мярка забрана да напуска пределите на страната.

Количеството псевдоефедрин, което може да бъде извлечено от двете пратки с лекарствени продукти, е достатъчно за производството на близо 92 килограма метаамфетамин, които по цени  за нуждите на съдопроизводството  се оценяват на близо 3 000 000 лева.

Около 450 000 таблетки са задържани и през април тази година при друг случай. Лекарствените продукти са били превозвани товарен микробус с полска регистрация, пътуващ от Турция към Словакия, а в митническите документи били описани като витамини. По случая са задържани и са привлечени като обвиняеми двама мъже – шофьорът – полски гражданин, и придружаващият го украински гражданин.

Снимка: Агенция “Митници” – пресцентър

Виж също...

Loading...