С години закъснение, Трън обяви старт „с бързи темпове“ на техническа рекултивация на сметището

Община Трън съобщи на сайта си, че от 29 септември е започнала техническата рекултивация на депото за твърди битови отпадъци до село Банкя, предаде репортер на Zapadno.com.

Според официалната информация строително-монтажните работи се изпълняват с бързи темпове. По документи старт на проекта за рекултивация е даден на 20 август 2020 година. Заявено е, че работата ще продължи 18 месеца. Така разбираме, че повече от година е продължила първата дейност по подготовката за рекултивация, а в оставащите 5 месеца преди да изтече срока, ще се изпълнява същинската дейност по техническа рекултивация.

Община Трън изпълнява проект за рекултивация на общинското депо, който е финансиран по “Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“. Общината получава безвъзмездна финансова помощ на стойност 326 532 лева, от които близо 49 хиляди плаща държавата, а останалите – Европа.

Zapadno.com първи информира читателите си, че започва активна работа по депото. Публикацията ни е 5 дни преди официалния старт, който стои в документите на Общината: Рекултивацията на бившето сметище на Трън се извършва ударно, тежка техника и материали са разположени на място. Това беше новина, след като в началото на август стана ясно, че все още не е налице разрешително за строеж: Трън още няма разрешително за строеж за бившето сметище. Дали Общината преписва предложение за ОВОС от Симитли? А каква е възможната причина за бързането след години забавяне, прочетете тук: Ще има ли сурови санкции от Европа заради Трън и Брезник, които забавиха рекултивацията на депата за отпадъци?

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...