Разпределят 8 милиона лева между училищата и детските градини за дезинфектанти, маски и тестове

Всички държавни и общински образователни институции ще получат допълнителни средства към бюджетите си за тази година, за да покрият увеличените разходи за спазване на противоепидемичните мерки и заради увеличените цени на електроенергията, парното, водата и други. При актуализацията на държавния бюджет за 2021 година за тази цел са предвидени 8 милиона лева. Това съобщи министърът на образованието и науката професор Николай Денков на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование, съобщиха от пресцентъра на просветното министерство.

Сумите за отделните училища, детски градини и центрове ще бъдат изчислени по два показателя – брой паралелки или групи и брой ученици или деца в съответното училище или детска градина. По този начин ще се осигури равнопоставеност между малките и големите образователни институции. Допълнителните средства ще могат да се използват за дезинфектанти, маски, тестове, термометри и други. Част от средствата ще помогнат и за покриване на увеличените режийни разходи.

Министерството на образованието и науката продължава да търси финансови резерви за по-сериозна подкрепа на институциите до края на тази година. „Искаме да помогнем на тези училища, детски градини и центрове, които наистина имат нужда. Виждаме дисбаланси, които анализираме в момента – повече от половината училища имат големи остатъци, а други нямат никакви средства. Ще видим откъде идват тези дефицити и ще се опитаме да ги компенсираме със следващия бюджет“, каза професор Денков.

Министерство на образованието и науката и социалните партньори се договориха да работят заедно за увеличение на бюджета за образование през 2022 година. Те са единодушни, че са необходими повече средства за работни заплати, единните разходни стандарти, за национални програми, извънкласни дейности, спорт, транспорт, за защитените детски градини и училища. Синдикатите и работодателските организации представиха конкретни разчети за финансиране на отделните дейности в системата на средното образование, които Министерство на образованието и науката ще вземе предвид при подготовката на бюджета за следващата година и при разговорите с Министерството на финансите.

Виж също...

Loading...