За духовния празник на Брезник пътешествениците из етнографията на Граово поздравяват брезничани с филм – ВИДЕО

Ученици от клуб “Пътешественици из етнографията на Граово” поздравяват брезничани по случай духовния празник на град Брезник, който се отбелязва на Петковден. Чрез страниците на Zapadno.com учениците-пътешественици и техният ръководител Аниела Асенова отправят поздрава си към своите съграждани.

Филмът е създаден преди няколко години и впоследствие е усъвършенстван с някои нови кадри, заснети с дрон. Той е посветен на светицата Петка, енорийския храм “Света Петка”, историята на Брезник през вековете и най-вече млади и възрастни брезничани. “В едно сме сигурни – че всеки човек вярва в него. Вярата ни е запазила като българи, помагала е и помага и до днес в тежки моменти. Обръщаме се и към всички брезничани – и млади, и стари, почитайте светицата и нека пътят към храма никога не е пуст и обрасъл с тръни и трева.”, обръщат се във филма учениците-пътешественици.

Участници във филма са Магделена Борисова, Кристияна Генадиева, Асен Красимиров, Йоан Първанов, Любомир Дамянов, Кристиян Петров, Петьо Иванов, Красимир Страхилов. Филмът е създаден по идея на Аниела Асенова.

На днешната дата Брезник трябваше да отбележи своя духовен празник със събития, но поради епидемичната обстановка в страната и по-строгите мерки в региона, честванията са отменени. Въпреки това 13-минутното видео, което да видите по-долу, е поздрав за жители и гости на Брезник по случай духовния празник на града.

Виж също...

Loading...