Подранила зима в Брезнишко и Трънско: Над 10 сантиметра снежна покривка, клони надвиснаха по основен път – СНИМКИ+ВИДЕО

Определено зимата и нейните белези се проявиха по високите части на общините Брезник и Трън. Въпреки че от настъпването на астрономическата есен изминаха три седмици, астрономическата зима напомни, че наближава. Снежна покривка натрупа на височина над 1 000 метра в двете общините, предаде репортер на Zapadno.com.

Снегът заваля в утрото на Петковден и забели покривите на Църногорския манастир “Свети Свети Безсребреници Козма и Дамян” над село Гигинци, както и къщите в брезнишкото село Душинци и трънското село Ерул. Интересна е комбинацията от снежинките, натрупали се по листата по дърветата, които все още са с есенни багри.

Снегът, който вали в района на село Душинци е мокър, но се задържа по дървета, покриви и ливади. Пътят след селото, който е основна връзка за съседното трънско село Ерул, е осеян с надвиснали над планото за движение клони. На места мокрият сняг е склонил дървета на височина не повече от половин метър от пътя.

В село Ерул подранилата зима е изразена с мокър сняг и над 10-сантиметрова снежна покривка. В началото на населеното място и край Ерулския манастир “Света Троица” снегът е мокър, но е успял да заеме ливади и листа по дърветата. Около кръстовището за махалите на трънското село снегът вече е натрупал и по платното за движение. В най-високата махала на Ерул – “Мучи баба”, която се намира на 1 200 метра надморска височина, снежната покривка е с дебелина 10 сантиметра и половина. Снежната покривка е измерена в 17 часа от репортер на Zapadno.com с метър в близост до спирката на махалата на равно пространство.

Снежна покривка е натрупала и по ливадите и поляните край Църногорския манастир “Свети Свети Безсребреници Козма и Дамян” в Брезнишко. До паркинга на манастира дебелината на снежната покривка е 6 сантиметра – почти двойно по-малко от тази в махала “Мучи баба” в Ерул. През целия ден около Църногорската света обител има мъгла, която допълва зимният пейзаж.

Температурата на въздуха по високите части на Брезнишко и Трънско, където е натрупал сняг, е 0 градуса по Целзий. В по-ниските части на двете общини валежите от много мокър сняг или дъжд.

Разгледайте снимки от обстановката край Душинци, Ерул и Църногорския манастир, които обективът на Zapadno.com засне:

Вижте видеа от махала “Мучи баба” в село Ерул и от поляните над Църногорския манастир над село Гигинци:

Виж също...

Loading...