Читалището в Брезник показва виртуалната изложба “Мати Петка, закрилница брезнишка” за духовния празник на града и Петковден – ВИДЕО

С виртуалната изложба “Мати Петка, закрилница брезнишка” народно читалище “Просвещение-1870” в Брезник отправя поздрав за духовния празник на града, който се чества на Петковден, съобщи за Zapadno.com читалищният секретар Гергана Пожарски.

Виртуалната изложба е част от 2-минутен клип, който може да видите в края на публикацията. Текстът в клипа е дело на Аниела Асенова, а оформлението е на Гергана Пожарски и Милен Миланов. В изложбата са използвани снимки на Аниела Асенова, Божидар Пантев, Милена Миланов и Росица Букова.

Към виртуалната изложба читалищната институция отправи поздрав към брезничани за празника.

Петковден е.

Окъсял е денят, но време за всичко има, че са овършани нивите, прибрано е зърното, гроздето е в бъчвите, а зелето – в каците. Иде ред на дългите зимни вечери, когато всички заедно се събират, приказки разказват, за миналото си спомнят и за бъдното мечтаят. Че и със съседите ще похортуват, и с роднините ще се повеселят и с другоселците новини ще сменят. Време за отмора, за творчество и радост.

Време за пиеси, музика и танци….

Но както “по чумавото” сватби не се вдигат, така и при ковид, събития не се правят.

Но може ли точно духовния празник на града да не отбележим? Пък като не може на живо, то поне да е виртуално?

Фотоизложбата “Мати Петка, закрилница брезнишка”, трябваше да украси читалището за празника на града и да зарадва жителите и гостите на Брезник. Но влезлите в сила в навечерието на светлата дата нови противоепидемични мерки, провалиха физическото случване на изложбата, ставайки причина за нейното виртуално представяне.

Нека брезничани видят, за да знаят и помнят, че родът им е древен, кръвта им е силна, а бъдещето им е светло, защото който може да пази и почита светините си, ще опази и плодовете си. Света Петка, небесната закрилница на града ще се погрижи за това.

Петковден е. Празник е. Честит да ни е!

Виж също...

Loading...