Божидар Пантев разказва историята на прожекторите в арт инсталацията пред брезнишкото читалище

Арт инсталацията пред сградата на народно читалище “Просвещение-1870” в град Брезник е създадена с общи усилия на читалищните служители. Идеята за инсталацията, която беше монтирана в началото на месец октомври, е на брезничанина Божидар Пантев и е подкрепена от негови колеги, предаде репортер нa Zapadno.com.

В две редици са подредени цветни сценични прожектори, монтирани върху стойки. Прожекторите са на различна възраст – между 50 и 70 години и всичките са българско производство. За този факт свидетелства надпис върху един от най-старите в редиците прожектори, на който пише: “ТПК ОСВОБОЖДЕНИЕ СОФИЯ”, заедно с адрес на бившата кооперация и технически характеристики на устройството.

По-старите осветителните тела са използвани на сцената в бившия техникум по селскостопанство, която преди 1970-та година се е ползвала от читалището на Брезник. По-новите прожектори пък са част от обзавеждането на откритата през 1970-та година нова читалищна сграда в града. “Това са прожектори, които вече не се ползват. Някои от тях са по 2 киловата. Два от прожекторите са от старата сцена, която е в сградата на техникума по селско стопанство. Салонът тогава беше с 300 места и имаше балкон. Читалището ползваше само салона и една стаичка за гримьорна, репетиции и всичко. Отделно си действаше и киното там, което впоследствие също се премести в новата читалищна сграда.”, спомни си Божидар Пантев. След като читалището се мести в новата си сграда, залата в бившия техникум по селско стопанство е превърната във физкултурен салон.

Прожекторите са запазени в продължение на десетилетия благодарение на отговорността на Божидар Пантев. Устройствата са устояли дори на кражбите и приватизации в страната, които са се случили през 90-те години на миналия век. През 2021 година мнозина брезничани и гости на града имат възможност да видят как са изглеждали сценичните прожектори на местното читалище чрез арт инсталацията. Към тях са добавени ролки за филмови ленти, които символизират някогашното кино към читалището, което впоследствие е било подчинено несъществуващата вече “Кинефикация”-Перник.

Старите прожектори не могат да намерят приложение в сегашния читалищен салон, тъй като консумират прекалено много електричество, пожароопасни са, заради излъчващата се от тях голяма топлина и вече не се произвеждат крушки за тези устройства.

Арт инсталацията е реализирана по повод 150-годишнината на читалището в Брезник, която се навърши през 2020 година, но не можа да се чества, поради пандемията от коронавируса. В подкрепа на годишнината читалището получи дарения от “Асарел-Инвестмънт” и Община Брезник. С тези средства се реализират дейности като арт инсталацията, които не предвиждат участие на много хора и не нарушават предпазните мерки за ограничаване на пандемията.

В публикацията са използвани снимки от архива на Zapadno.com и Божидар Пантев

Виж също...

Loading...