Малките картофопроизводители в Трънско се оплакаха от слаба реколта заради сушата и увеличиха цените с 20 – 30 стотинки за килограм

Малките производители на картофи в Трънско, които в повечето случаи са семейства, се оплакаха от слаба реколта, установи проверка на Zapadno.com.

Тазгодишната слаба реколта от нивите с картофи се дължи на голямата суша през летните месеци, когато количествата валежи от дъжд бяха оскъдни. “Реколтата беше слаба заради сушата. По-малко картофи изкарахме и вече ги свършихме.”, коментира производител на картофи от трънското село Неделково. В началото на месец октомври картофите от малките производители в населеното място вече продадени. Цената им е била по около 70 стотинки за килограм.

В близкото село Филиповци семейства също изкарват и продават картофи от нивите си. Там цената е по-висока и варира между 80 – 90 стотинки за килограм. Картофите се продават предимно на чували по 10 килограма. При покупка на повече чували малките картофопроизводители са склонни на отстъпка с до 10 стотинки за килограм. “Малко картофи изкарахме и ние заради жегата през лятото. Нашите са хубави и дори не са торени с изкуствена тор.”, кълне се възрастна баба, продаваща и други два вида картофи – лилави и червени. За 90 стотинки или 1 лев за килограм могат да се намерят картофи и по магазините за плодове и зеленчуци и пазари в региона, установи още проверката на Zapadno.com.

Други производители на картофи в пограничната община пък прибягват до използването на препарати за по-високи добиви. По последни данни от Областна дирекция “Земеделие”-Перник средният добив на картофи в Трънско е 23 375 килограма на хектар.

Виж също...

Loading...