Награждават посмъртно Филип Седефчев със званието “Почетен гражданин на Перник”

Творецът с родословни корени от брезнишкото село Садовик Филип Седефчев, който почина на 13 октомври, ще бъде удостоен със званието “Почетен гражданин на Перник”, пише ZaPernik.com.

Преди дни той бе номиниран за почетен гражданин на Перник, но почетното място в развието на града ще получи посмъртно. Отличието ще бъде дадено на негови роднини. Името на Филип Седефчев ще остане свързано с историята на Перник и емблемата на града – международният фестивал „Сурва“. Той е автор и на логото на Граовския събор “Видовден” в Брезник.

Филип Седефчев е изобразил себе си и планините около село Садовик в платното “АВТОГРАОВО”, което е нарисувал през 1988 година. Идеята за нея му дошла, когато бил сам в кухнята си. “Така си мислех – по-високо от Любаш и Филип Седефчев в Граово нема.”, поясни авторът. В картината освен Любаш са вплетени Ребърска и Парамунска планина. “Граово и аз сме вплетени едно в друго. Не може да ги разделяш.”, сподели още Филип Седефчев и добави, че носи граовското в себе си, но и Граово него го носи. Граовецът не подлежи на командване, убеден е той. Това сподели Филип Седефчев в интервю за читателите на Zapadno.com, което може да си припомните в публикацията: Творецът Филип Седефчев: Село Садовик е много хубаво, с котловина, която не се вижда на друго място – ВИДЕО.

Виж също...

Loading...