За пътя до „Пусто Гърло“ има разрешение за строеж, сега се чака министерско разрешение за нужните пари

Процедурата по реконструкция на горския път до храм-кладенеца “Пусто Гърло” край брезнишкото село се придвижва, става ясно от отговор на запитване на Zapadno.com.

През лятото на тази година Югозападното държавно предприятие отправи покана за рамково споразумение към ДЗЗД „Горски път” за реконструкция на траен горски път „Пусто Гърло” в териториалния обхват на териториално поделение „Държавно горско стопанство-Брезник”. Дължината на трасето е 1 517 метра, а дейностите по него предвиждат почистване от храсти и пъни, изкоп на земни и скални почви, направа на настилка и банкет от несортиран трошен камък, направа на отводнителни изкопи и други.

Издадено е разрешение за строеж от главния архитект на община Брезник. Очаква се строителните дейности да започнат след като министърът на земеделието, храните и горите издаде заповед за разрешаване разходването на предвидените във финансовия план средства за изграждане на пътя, поясниха за Zapadno.com от пресцентъра на Югозападно държавно предприятие.

Храм-кладенецът е археологически обект, открит при разкопки през 1972 година. Съществуват различни теории за неговото датирани и предназначение. Тъй като до момента няма систематични научни изследвания, културно-историческите интерпретации за кладенеца остават хипотетични.

Виж също...

Loading...