Противопожарните служби в региона ще провеждат информационно-разяснителна дейност за превенцията на пожари – СНИМКИ

За намаляване броя на пожарите, причинени от неправилното използване на отоплителни, нагревателни уреди и електрически инсталации Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-Перник ще предоставя на населението разработена от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” брошура „Пожаробезопасна кухня, отопление и ел. инсталация“. При осъществяване на контрол, ще използват възможността за провеждане на информационно-разяснителна дейност в проверяваните обекти, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР-Перник.

За предотвратяване на риска от възникване на пожари, запазване на  живота на други хора и имущество им, огнеборците препоръчват:

  • Не претоварвайте електрическата инсталация и използвайте само стандартни електрически предпазители !
  • Не оставяйте без надзор отоплителни и нагревателни уреди, освен ако не са с автоматичен режим на работа !
  • Проверете комините за пукнатини и паднала мазилка, своевременно ги възстановете и почистете от сажди !
  • Не разпалвайте печки на твърдо гориво с бензин, нафта и други запалими течности !
  • Монтирайте си датчик за ранно известяване на пожар !
  • Осигурете си пожарогасител за първоначално гасене на пожар !
  • Посещавайте периодично през отоплителния сезон възрастните роднини, близки или съседи, които са трудноподвижни и самотноживеещи, като „хвърляте по един поглед“ и на отоплителните уреди, с които хората се топлят и им обърнете внимание на елементарните правила за пожарна безопасност !

При пожар незабавно се обадете на телефон 112. Ако пожарът е в електрически уред, изключете електрическото захранване от таблото и гасете с подръчни средства. Когато гасенето е невъзможно и има риск за живота Ви, евакуирайте се по безопасен начин.

За правилното си поведение при пожари, бедствия и  извънредни ситуации, населението може да се информира на страницата на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в сайта на МВР (http://www.nspbzn.mvr.bg), информационния сайт (http://pojarna.com) и на страницата на Областна дирекция на МВР-Перник в сайта на МВР.

Разгледайте сканираната брошура, която пожарната в областта ще разпространява:

В публикацията са използвани снимки от архива на Zapadno.com и пресцентъра на Областна дирекция на МВР-Перник

Виж също...

Loading...