Ресторант в Брезник: Не приемаме новите мерки! Готовност имаме, но няма яснота как точно ще работим

Заведение в град Брезник има готовност да работи според новите противоепидемични мерки, но въпреки това собственикът не одобрява задължителното изискване да се представя „Зелен сертификат“, предаде репортер на Zapadno.com. Прочетете повече за мерките, които влизат в сила от 21 октомври в публикацията: Новите мерки от утре: Какво забраняват и разрешават властите на територията на страната – ЗАПОВЕД.

Ресторант “Мерак” е познато място за брезничани, които харесват традиционната българска кухня. Петър Иванов държи ресторанта от 5 години и това, че работи със семейството си, го крепи да оцелява във времето на пандемията от коронавируса. На въпрос как ресторантът успя да удържи на налаганите през последната година и половина мерки, ресторантьорът отговори: “Удържахме на ръба, така да се каже. Ако беше продължило още малко време, нямаше да можем да издържим. Доста от колегите имат и страничен бизнес и странични доходи, докато ние разчитаме само на ресторанта и нещата бяха на косъм.”, каза Петър Иванов. Ресторантът не се е възползвал от така наречените мерки “60 на 40” или “80 на 20”, които целят да подкрепят родния бизнес по време на пандемия. “Тези мерки са за работниците, ако имаш, за тях. Но за собствениците, като нас, които са самоосигуряващи се лица, абсолютно нищо нямаше като мерки.”, каза Петър Иванов.

По-строгите мерки, които влизат в сила от утре, са “прах в очите на хората”, смята ресторантьорът от Брезник. “Само и само да се каже, че не затварят, те ни принуждават сами да затвориме, защото ваксинираните са много малко като бройка и не можем да си позволим цял ден на тръни дали ще дойдат 5 ваксинирани човека, за да ги нахраниме или да седят на заведение. Готовност имаме, яснота точно как ще работим – не. Ще видим от утре как хората ще идват. Аз първо не знам като контрол как се процедира. При нас все още няма никаква заповед, единствената информация е от радиото и телевизията. Не знам като собственик какви правомощия имам, за да изисквам от дадения човек документ. Не съм упълномощено лице, за да изисквам като дойдете някакъв документ, който има данни. Едва ли не ни принуждават да затвориме, за да не се плащат компенсации, според мен.”, коментира още Петър Иванов. Той не може да си позволи да работи протестно, напук на мерките.

Друга трудност, която изпитва ресторантът, е по-високите цени за електроенергия, които плаща от лятото. Цената за електричество за семейния ресторант скочила с около 200 лева месечно, сподели още ресторантьорът.

Снимка: ресторант “Мерак”

Виж също...

Loading...