Водата в язовира на Брезник е два пъти повече от миналата година по същото време

Над 2 милиона кубически метра вода са налични в язовир „Красава“ и това е доста по-голямо количество в сравнение с есента на 2020 година. Актуална справка за запълнения воден обем е публикувана на сайта на Община Брезник, видя репортер на Zapadno.com.

От качената графика ясно личи, че след рязкото покачване на нивото на язовира през миналата зима, както и след обилните пролетни валежи, язовирът се е напълнил до краен предел. Преливникът на язовира е на 2,9 милиона кубически метра, а водата в изкуственото езеро е била почти до ръба на съоръжението.

Макар да е забранено, обичайното за региона неправомерно лятно поливане на градини с вода от чешмата, не е пресушило питейния източник. Това е важно, за да има спокойствие, че дори и да следва засушаване, водоснабдяването няма да е застрашено. През годините сме били сме свидетели на драстични промени в нивото на язовира, но този път градът и околните села посрещат дъждовния есенно-зимен сезон с почти двойно повече вода, отколкото е имало в „Красава“ през месец октомври миналата година.

Виж също...

Loading...