Секретарят на читалището в Ноевци: Сбъдна се една мечта и вече има нов живот на сцената – СНИМКИ

Завесите на сцената в салон на народно читалище “Пробуда-1931” в брезнишкото село Ноевци вече са подменени. “Това е една сбъдната мечта и вече има нов живот на сцената.”, каза пред репортер на Zapadno.com читалищният секретар Анелия Сергиева.

В края на месец септември успешно е приключил проект за подмяна на завесите на сцената в читалищния салон. Те са обновени чрез проект, финансиран от Договора за сътрудничество между Община Брезник и “Асарел-Инвестмънт”. “Ние отдавна желаем завесите да се подменят – кулисите, ръкавите и драпериите на сцената. Откакто е открито читалището, около 30 години, те не са сменяни. Новите са завеси са от материал, който е според противопожарните изисквания. Подменихме фона, два ръкава, две драперии и затварящата се сцена.”, каза секретарят на читалището в Ноевци Анелия Сергиева.

Работата по подмяна на завесите е отнела много време. “Доста време ни отне ушиването и поставянето, защото тук, на сцената е трудно – правихме скеле, за да може да се монтират новите завеси. Опитахме със стълба, но са много високи и тя нямаше устойчивост.”, поясни читалищният секретар. Една част от завесите се отварят и затварят чрез въжен механизъм, а друга пък са на корнизи. “От доста време е тази мечта. Идваха и от училището да правят мероприятия и това ни беше най-големият проблем. Завесите бяха доста стари и изпокъсани. Няколко пъти сме ги шили на място, но вече не ставаше.”, добави още Анелия Сергиева.

Секретарят на читалището в село Ноевци Анелия Сергиева е част от институцията от 1982 година. За тези години тя е била свидетел и на други обновявания, които са извършени по сградата. Чрез проект, съвместно с Община Брезник е извършено саниране, подменена е старата дограма с нова, библиотеката вече е оборудвана с щори, осигурени са компютри с безплатен интернет, част от седалките в салона, където стените също са освежени, са претапицирани, закупена е и озвучителна система за мероприятия на читалището. Следващата стъпка, която остава да се изпълни е осигуряването на щори за прозорците за читалищния салон. “Мисля, че за нашия стандарт читалището е в добро състояние.”, отбеляза още читалищният секретар.

През 2021 година читалището в село Ноевци навършва 90 години от основаването си, но поради противоепидемичните мерки годишнината все още не може да се отбележи. Надеждата на читалищния секретар е поне до края на годината да има възможност 90-годишният юбилей да се чества.

Разгледайте снимки от подменените завеси на сцената на читалището в Ноевци:

Виж също...

Loading...