На територията на област Перник е необходимо да се засилят дейностите за контрол на пияни и дрогирани шофьори

След анализ в Главна дирекция „Национална полиция“ на възникналите пътни инциденти и причините за увеличаване на пътнотранспортния травматизъм, от 26 октомври е в ход специализирана полицейска операция с основна цел – контрол, установяване и санкциониране при управление на моторни превозни средства от водачи след употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Екипи от Главна дирекция „Национална полиция“ са разпределени по три основни направления, където анализът е посочил необходимост от засилени дейности за контрол на териториите на действие на Областните дирекции на МВР за областите Перник, Кюстендил, Благоевград, София, Ловеч, Пазарджик и Столичната дирекция на вътрешните работи.

Към момента междинните данни от целенасочената акция сочат, че при извършените проверки са установени общо 122 нарушения, извършени от водачи, шофирали с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила, установени чрез измерване в издишвания въздух и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози, като 33 са управлявали моторни превозни средства с концентрация на алкохол от 0,5 до 1,2 промила; 40 души – с над 1,2 промила; 49 са шофирали след употреба на наркотични вещества или техни аналози. От всички 122 случая, в 89 от тях (73 %) е налице състав на престъпление по Наказателния кодекс, сочат данните.

Специализираната полицейска операция ще продължи до 2 ноември, като паралелно с нея е предвидено екипи от Главна дирекция „Национална полиция“ да осъществяват контролни дейности по изпълнението на основните задачи от полицейските наряди.

Виж също...

Loading...