Библиотекарят към читалището в Трън: За мен големи будители са бивши учители, които са сред читателите на библиотеката

В библиотеката към народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” в град Трън работи човек, който си обича работата. Това е библиотекарят Цветана Маркова, която повече от 15 години се грижи за книжната памет на читалището и съдейства на хората, които обичат да четат написаното слово, предаде репортер на Zapadno.com.

От една година, след известен период от прекъсване, Цветана Маркова отново е част от библиотеката. Многобройни са редовните читатели от града и села в пограничната община. Сред тях са и много пенсионирани учители, в които библиотекарят вижда будители. “Читатели са много учители, които вече са пенсионирани. От тях черпя много знания и са много интелигентни хора, с които имам щастието да разговарям. Това за мен са едни много големи будители. При мен идват и писатели да даряват книги или просто да разгледат самата библиотека. С тях също разговарям и смятам, че са много големи будители. За мен всеки един човек, който обича да чете и е с богат речник, е будител.”, сподели Цветана Маркова.

2021 година ще остане в историята на библиотеката с множество направени за библиотеката дарения. Над 1 000 тома литература са дарени от близо 30 дарители.

Днес, когато се отбелязва Денят на народните будители, пред читателището ще бъде отворена библиотека на открито. Чрез нея ще се подаряват книги на трънчани и гости на града.

Пожеланието на Цветана Маркова към всички, които обичат книгите, а и не само, е да бъдат живи и здрави.

Виж също...

Loading...