Будителите в Брезнишко – М. Миланов: Читалището е храм на българщината, пазител на традициите и училище по родолюбие

Трябва по-често да забелязваме будителите около нас и да им отделяме внимание и почит. Това каза за читателите на Zapadno.com Милен Миланов, който е секретар на народно читалище “Дебелец-1932” в брезнишкото село Садовик.

В Деня на народните будители винаги поглеждаме назад и си спомняме имената на големите поети, революционери и общественици, оставили своя отпечатък в родната история. Сред съвременните народни будители в Брезнишко са секретарите на читалищата, които са ангажирани с редица инициативи и опазване на културно-просветната памет на населеното място.

В празничната рубрика “Будителите в Брезнишко” читателите на Zapadno.com ще могат да се запознаят с част от делата на някои от читалищните секретари в села на територията на общината. Брезничанинът Милен Миланов е добре познат на обществеността в Брезник и гордост за местните хора, тъй като неведнъж е печелил конкурси, участвал в инициативи и изявявал се в различни сфери. Той е секретар на читалището в село Садовик, откъдето има родословни корени. Какво сподели той в интервю пред Zapadno.com може да прочетете в редовете по-долу.

От около година си секретар на читалището в село Садовик. Имаш ли родствена връзка със селото?

Да, имам такава връзка със селото. Родът ми по бащина линия е от Садовик. През 70-те години на миналия век, с развитието на индустриализацията и вътрешната миграция от селото към града, те се установяват да живеят в Брезник, където намират препитание и повече възможности.

С какви предизвикателства се сблъскваш като секретар на читалището?

Предизвикателства има, но има и изходи за справяне с тях. Познат на широката общественост и работещите в сферата, е фактът, че читалищата разполагат с малък и недостатъчен финансов бюджет. Както навсякъде, така и при нас това създава трудности, но ние се стремим да ги преодоляваме. Друг проблем, пред който сме изправени, е и липсата на постоянно живеещи млади хора в селото, които да участват в инициативите ни. Такива има, но не достатъчно.  

В определен период реализирахте мероприятия от читалището, но в последно време такива не е имало или поне хората не са научили. Каква е причината?

Действително е така. Причината, смятам, е еднаква за всички колеги от читалищата не само в Брезнишко, а именно ситуацията с разпространението на коронавирусната инфекция и невъзможността да реализираме изцяло предвидените мероприятия и заплануваните инициативи. Ще припомня, че в началото на тази година, заради пандемията, беше поставено под въпрос провеждането на местния обичай Сурова – един от най-емблематичните, жизнерадостни и обичани празници, не само в нашето село, а в целия регион. Имаше колебания и дали ще се състоят и земляческите събори, които знаете се отбелязват с народно веселие и със струпването на много хора на едно място. Съвкупността от всичко това се отрази и на много от нашите активности. Надявам се съвсем скоро да преодолеем този период.

Бяхте обявили дарителска кампания за подпомагане материалната база на читалището. Към днешна дата докъде сте с обновяването на читалището в селото? Какво все още ви е необходимо?

До този момент успяхме със собствени средства и сили да отремонтираме едно от помещенията в кметското наместничество, където се помещава и читалището. То не е голямо, но достатъчно да развиваме своята дейност. Различни дарители се отзоваха и ни подпомогнаха, както с книги, така също с дребна офис техника и мебелен инвентар. Предстои ни скоро да обновим големия салон (клуб). Тази дейност е в изпълнение на спечелен от наша страна проект и ще бъде финансирана от „Асарел-Инвестмънт“ ЕАД.

Местните жители в Садовик съдействат ли на читалището и по какъв начин?

Жителите на селото са съпричастни към всичко, което правим и ни подкрепят. Тук ще спомена и благодаря на сурвакарската ни група, която със свои средства подмени старата входна врата на сградата с нова. Те се включиха и в ремонтните дейности на помещението, за което споменах в предишния въпрос.

Каква е ролята на читалището в българското село?

Смятам, че ролята на читалището в българското село е огромна и важна. То е едновременно храм на българщината, пазител на традициите и училище по родолюбие.

В Деня на народните будители се обръщаме назад, към миналото и имена от българската история. В наши дни има ли будители и кои са те?

Несъмнено има БУДИтели сред и около нас. Трябва, обаче, по-често да ги забелязваме и да им отделяме нужното внимание, почит и уважение. Съвременните будителите днес са учителите, самодейците, хората на изкуството и всички останали, които поддържат съзнанието ни будно, просветено и одухотворено.

Какво ще пожелаеш на всички твои колеги в читалищата в Брезнишко?

Пожеланията ми към всички колеги от общността на читалищата, е на първо място да бъдат здрави, да се грижат да съхраняват и предават местните уникалности на своите населени места. Времената са трудни за всички ни, но с оптимизъм и вяра ще се справим.

В публикацията са използвани кадър от клип на народно читалище “Просвещение-1870” и снимка на народно читалище “Дебелец-1932”

Виж също...

Loading...