Как в Брезнишко и Трънско отбелязаха Деня на народните будители във време на забрани и мерки – ОБЗОР

В края на 1 ноември 2021 година настъпи времето за равносметка по отбелязването на Деня на народните будители в общините Брезник и Трън. От ранното утро до късните часове на следобедния ден читателите на Zapadno.com бяха съпричастни с честването на празника от различни институции.

Първата публикация за празничния ден е свързана с народно читалище “Искра-1932” в брезнишкото село Слаковци, където секретарят на институцията Светла Пантелеева бе подредила кът за Деня на народните будители. Около тематичния кът присъства и стихотворение на поетесата Олга Махри, която живее в селото. Прочетете още по темата в публикацията: Читалището в Слаковци подреди кът за Деня на народните будители, в който присъства стихотворение на поетеса от селото.

Час по-късно на вниманието на читателите на сайта беше представено интервю с Милен Миланов, който е секретар на народно читалище “Дебелец-1932” в брезнишкото село Садовик. Той разказа за читалището и още интересни подробности в празничната рубрика “Будителите в Брезнишко”, за което може да прочетете в публикацията: Будителите в Брезнишко – М. Миланов: Читалището е храм на българщината, пазител на традициите и училище по родолюбие.

В интервю библиотекарят в трънското народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” Цветана Маркова разказа за своите впечатления в работата и многобройните дарени книги, които са предадени в библиотеката тази година. Прочетете още по темата в публикацията: Библиотекарят към читалището в Трън: За мен големи будители са бивши учители, които са сред читателите на библиотеката.

Секретарят на народно читалище “Светлина-1932” в брезнишкото село Сопица Кристиян Ивайлов също взе участие в празничната рубрика “Будителите в Брезнишко”. За читателите на Zapadno.com той сподели, че работи в читалището от сърце и към момента не получава пари за това. Прочетете още по темата в публикацията: Будителите в Брезнишко – Кр. Ивайлов: Работата в читалището трябва да е от сърце, въпреки предизвикателствата и трудностите.

Малко преди обяд стана ясно, че библиотеката към читалището в село Ноевци обогати фонда си с близо 100 книги, сред които и такива за Трънския край и Брезнишко. В обедната почивка, която обикновено е между 12 и 13 часа, самодейци към читалището в село Сопица разказаха във видео повече за празника, възрожденските просветители и тематични стихове.

В ранния следобед на страниците на Zapadno.com излезе публикация, свързана с читалището в село Слаковци, където се намира и паметник на светите братя Кирил и Методий. За празника бяха поднесени цветя пред паметника, а секретарят на читалището Светла Пантелеева представи рецитал на фона на българския химн. Вижте още по темата в публикацията: Читалището в село Слаковци поздравява българите с рецитал за Деня на народните будители – ВИДЕО.

Около 20 читатели преминаха през библиотеката на открито, която отвори щанд пред читалището в град Трън. Всеки читател получи подарък – безплатна книга. С каква литература бяха зарадвани местни жители може да прочетете в публикацията: Библиотеката на открито в град Трън подари на около 20 читатели разнообразна литература за Деня на народните будители.

Във времето на по-строги противоепидемични мерки в региона и страната е по-безопасно да се общува от разстояние чрез електронна среда. Така и народно читалище “Просвещение-1870” се ориентира към досега с публиката, посредством интернет. Читалищната институция припомни чрез 13-минутен клип просветните огнища и народните будители от община Брезник.

20-минутен филм пък представиха ученици и учители от брезнишкото средно училище “Васил Левски”. Съчетание между видео с дрон, отделни клипове с ученици в класните стаи, специално подбран музикален фон и финални кадри са начинът, който училището е избрало да отбележи празника. Вижте още по темата в публикацията: Ученици и учители от училището в Брезник създадоха 20-минутен филм за Деня на народните будители – ВИДЕО.

В Брезнишко и Трънско има и много други просветители, будители, които явно или не също са отбелязали 1 ноември.

Честит празник на всички будители!

Виж също...

Loading...