За една от големите личности на Брезник ще бъде излъчен филм в документалната поредица “Олтарите на България” по БНТ 2

Документалната филмова поредица “Олтарите на България” по БНТ 2 посвещава филм за брезничанина Стоян Миленков, видя Zapadno.com.

“Знаете ли кой е дядото на поета Трендафил Акациев? А кой е прапрадядото на песните от “НЛО”?”, започва анонса на предаването “Олтарите на България”. Анонсът завършва с това, че истинският и първи родоначалник на този жанр в България е Стоян Миленков – всенародният цар на горчивия смях.

Стоян Миленков е роден на 9 ноември 1889 година в град Брезник, в семейство на Христина, както я наричали Ристена и Иван (Йованча) Миленкови. Бащата е фелдшер и семейството често се мести от град в град. Фелдшер е в Брезник, в кюстендилската болница, след това във Варна и от 1904 година е назначен за административен управител на Александровска болница в София, поради което семейството се установява трайно в София. От запазените документи се вижда, че Стоян започва училище в Брезник. Преди около 2 години в град Брезник се състоя тематично честване на 130-годишнината от рождението на Стоян Миленков. Прочетете още по темата в публикацията: Стихове и песни на брезничанина Стоян Миленков прозвучаха за 130-годишнината от рождението му – СНИМКИ.

Филмът за Стоян Миленков ще се излъчи по БНТ 2 тази неделя (7 ноември) от 19:30 часа.

Виж също...

Loading...