Фондация дарява 100 хиляди плодни дървета на държавата, за да подпомогнат биоразнообразието в българските гори

Фондация “Гората.бг” предлага да дари 100 000 плодни дървета на Министерство на земеделието, храните и горите. По-рано днес от организацията са изпратили официално писмо до ресорния министър Христо Бозуков, директорите на шестте държавни предприятия в страната и изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по горите научи Zapadno.com.

Предложението е да бъдат безвъзмездно дарени 100 000 плодни дървета подходящи за бългаските гори, като например – диви ябълки, сливи (джанки), диви череши (махалебки), дюли, кайсии и други. Идеята е дърветата да бъдат засадени на горски територии в цялата страна, приоритетно там където има най-голяма необходимост от храна за горските животни – като мечки, глигани, птици, паша за пчели и други.

Всички фиданки ще са с доказан произход от сертифицирани разсадници, в подходящи според действащото законодателство видове и размери. Даренията могат да бъдат направени към Министерство на земеделието, храните и горите или директно към всяко държавно предприятие по член 163 от Закона за горите. Изборът на подходящи видове и къде те да бъдат засадени следва да бъде изцяло на професионалистите лесовъди, защото те най-добре познават месторастенето, наличието на диви животни и спецификите на горските територии, за които отговарят, пише в писмото на фондация “Гората.бг”.

“Гората.бг” е най-голямата доброволческа организация за подпомагане на засаждането на дървета и опазване на горите с над 250 000 последователи и над 100 000 души, реално участвали в наши кампани през последните 8 години, както и с над 1,45 милиона засадени дървета. Организацията е деполитизирана и се издържа от дарения от чисти дарители и от дарения на учредителя.

От фондацията предлагат и помощ с доброволци, които да участват в засаждането на плодните дървета, ако и където това е необходимо.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...