До 12 часа на 8 ноември родителите на ученици до четвърти клас трябва да декларират дали са съгласни децата им да се тестват

Най-късно до 12 часа на 8 ноември тази година родителите на учениците от I до IV клас, които се обучават в електронна среда, трябва да декларират дали са съгласни децата им да бъдат тествани два пъти в седмицата с щадящи антигенни тестове или могат да представят валиден документ, че детето е преболедувало COVID-19. Министерството на образованието и науката подготви образец на декларация, който е предоставен на Регионалните управления на образованието и чрез тях – на директорите. Декларациите се представят в училището в електроенен формат или на хартия, съобщиха от пресцентъра на просветното министерство.

В декларацията са посочени конкретните два вида тестове със слюнка, които са избрани от Министерството на здравеопазването чрез обществена поръчка и ще бъдат прилагани в училище. На всяко училище ще бъде предоставен само единият от двата вида тестове.

За да подпомогне родителите при тяхното решение, Министерството на образованието и науката организира демонстрация на процеса на тестването, на които покани четири национални телевизии. Можете да видите заснетите от тях информационни клипове като натиснете тук.

Децата ще бъдат тествани в класната стая от медицинско лице и/или преподавател или непедагогически специалист, определен от директора. Допустимо е участието също на доброволци – родители, медиатори, представители на Българския червен кръст и други, които разполагат със „зелен сертификат“.

Изключение се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи. За целта те попълват специална декларация, в която се ангажират да правят тестовете в дните, определени за тестване на останалите ученици, да водят детето си в училище само след отрицателен резултат от теста и да предават използвания тест в училище.

Писмото на министър Николай Денков до Регионалните управления на образованието можете да видите ТУК.

Декларацията за съгласие за тестване в училище можете да видите ТУК.

Декларацията за съгласие за тестване на дете със специални образователни потребности можете да видите ТУК.

Снимка: pixabay.com

Виж също...

Loading...