136 години от битката край Брезник пътешествениците из етнографията на Граово представят виртуален разказ – ВИДЕО

6-минутен виртуален разказ представят чрез страниците на Zapadno.com членовете на клуб “Пътешественици из етнографията на Граово” с ръководител Аниела Асенова. Разказът е посветен на капитан Стефан Кисов и неговия безсмъртен отряд, който се сражава в битката край Брезник по време на Сръбско-българската война. Техничекото оформление е на Милен Миланов.

На днешната дата – 6 ноември, се навършват 136 години от битката край Брезник по време на Сръбско-българската война. В ранното утро на 6 ноември 1885 година командирът на Радомирския отряд капитан Стефан Кисов насочва войниците си към височините Свети Никола и Света Троица, южно от Брезник, заети от сръбския ариергарден батальон с една батарея. Започнал по пладне, боят приключва три часа по-късно с пълен разгром на Радомирския отряд. В убити, ранени и пленени загубите на българите са около 300 души. От останалите Кисов успява да събере около 500 войници. С тях той отстъпва към Самоков, тъй като сръбската кавалерия в Перник прегражда пътя му към София.

Пътешественици из етнографията на Граово са сред българите, които се гордят със саможертвата на предците си в боевете за освобождение. Преди 7 години тогава като клуб “Крайзнание”, младите брезничани търсят информация за капитан Стефан Кисов, като търсенето им достига до дирекция „Държавен военноисторически архив” във Велико Търново. От дирекцията отговарят на изпратеното от учениците писмо, с което те научават малко известни факти за капитана.

Във виртуалния разказ на пътешествениците е отбелязан и фактът, че през 2005 година техни съмишленици от тогавашния училищен клуб “Краезнание” предлагат улица в град Брезник да носи името на капитан Стефан Кисов. През месец октомври 2005 година Общинският съвет излиза с решение по предложението на учениците и така в наши дни една от улиците в града носи името на капитана на безсмъртния отряд.

Какво още споделят пътешествениците във виртуалния разказ може да видите във видеото:

Виж също...

Loading...