Читалището на Брезник припомни: На днешния ден се ражда една от най-емблематичните фигури в популярната музикална история

Брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870” припомни, че днес се навършват 132 години от рождението на брезничанина Стоян Миленков. Той е една от най-емблематичните фигури в популярната музикална история от първата половина на XX век и незабравим бард на хумористичната песен, поясниха от читалището.

Стоян Миленков е роден на 9 ноември 1889 година в Брезник. След като завършва Втора мъжка гимназия в София е ученик в Народния театър. През следващите две години учи театрално изкуство в Париж при големия актьор Пол Муне. Работи в известните парижки театри „Комеди монден“ и „Одеон“ като стажант-режисьор и артист. Брезничанинът е смятан за родоначалник на рапа в музикалната история. Негови записи се съхраняват в архивния фонд на Българското национално радио.

Името му предизвиква трепет и гордост в сърцето на всеки брезничанин, защото неуморният му и нестандартен негов талант – да открива кривините, да ги посочва, осмива, дори незлобливо да ги осъжда, както и смелостта му да се изправя с името и делото си дори и пред силните на деня, превръщайки грешките им във всенароден повод за присмех, го прави любимец на публиката от онова време и родоначалник на множество жанрове в българската популярна култура, отбелязаха от читалището в град Брезник.

През 2019 година музеят в Брезник отбеляза 130-годишнината от рождението на Стоян Миленков с поредица инициативи. Прочетете и вижте още по темата в публикацията: Филм разказва за Стоян Миленков от Брезник, който е родоначалникът на рапа в музикалната история – ВИДЕО.

Виж също...

Loading...