Предмети от брезнишкия храм “Света Петка” се реставрират в Гърция, други са в местни манастири

През месец октомври тази година се е провела консултативна среща за изясняване на фактите около църковни предмети, изнесени от брезнишкия храм „Света Петка“ по време на ремонта на светата обител. В нея са участвали представители на политически партии в Общинския съвет на Брезник, председателят на Общински съвет-Брезник, Аниела Асенова и иконом Константин, предаде репортер на Zapadno.com.

На заседание на Общинския съвет на 24 септември, местният историк Аниела Асенова каза пред общинските съветници и представители на Общината, че в храм “Света Петка” липсват предмети. Това е установено след извършения през 2019 година ремонт на светата обител, каза тогава Аниела Асенова. Председателят на Общинския съвет Иван Тинков се ангажира тези твърдения да бъдат проверени. Прочетете още по темата в публикацията: А. Асенова: След ремонт на храм в Брезник изчезнаха предмети, иконом Константин: Ценности са преместени в манастира на Ребро.

Така се стигнало до консултативна среща на 12 октомври, в която са се включили представители Общинския съвет, Аниела Асенова и иконом Константин. “Въз основа на проведените дебати бе съставен протокол. Отец Константин даде обяснения на зададените въпроси от мен, от госпожа Лина Симеонова, госпожа Мариола Попова и госпожа Катя Йорданова. Според мен се проведе доста конструктивен разговор. Свещеникът обеща да предостави необходимите протоколи за това, което липсва и това обещание е отразено във въпросния протокол. Даде и разяснения, че някои предмети от църковната утвар се намират за реставрация в Гърция. Други са на територията на нашата община – Ребърския манастир и Църногорския манастир. Даде гаранция, че тези неща няма да изчезнат и аз му вярвам. Все пак на един свещеник трябва да се вярва.”, каза председателят на Общинския съвет Иван Тинков. Той отбеляза, че с колегите си от Общинския съвет ще продължат да наблюдават този процес.

Към протокола от срещата е приложен списък на 33 предмети, които според Аниела Асенова липсват. “Проверката е висша форма на доверие. Искам нещата да са обективни и пълноценни, за да са доволни миряните в града и съответно свещениците. Не искам да има някакъв конфликт, проблем с църковните институции, не дай Боже със Светия синод. Но искам те да уважат мнението на миряните, за да има яснота и да се знае кое къде какво е. Тази консултативна среща е само началото на този процес.”, каза още Иван Тинков.

Виж също...

Loading...