Близо 1 500 лева за детската градина в Трън и още 5 084 лева за трънската гимназия са заложени за ефективни противоепидемични мерки

Общо 6 542 лева са допълнителните средства, които образователните институции в град Трън ще получат за ефективни противоепидемични мерки. Средствата бяха одобрени на правителствено заседание и ще постъпят по бюджета на Община Трън от централния бюджет под формата на обща субсидия за делегираните от държавата дейности, предаде репортер на Zapadno.com.

За средно училище “Гео Милев” в град Трън са предвидени 5 084 лева. Единствената детска градина в община Трън – “Ален мак” пък трябва да получи 1 458 лева. Парите се предоставят на институциите в системата на предучилищното и училищното образование за мерки и дейности, свързани с превенция и ограничаване разпространението на COVID-19, в това число за дезинфекционни материали, уреди за пречистване на въздух и други, включително за тестове за откриване на SARS-CoV-2 на педагогическия персонал, в случай че същите не могат да бъдат осигурени в пълен обем от Регионалната здравна инспекция.

Сумите са определени по два критерия – брой паралелки или групи и брой ученици или деца в съответната образователна институция. Допълнителните средства трябва да се използват за противоепидемични мерки, включително за тестване на персонала без „зелен сертификат“ с бързи антигенни тестове, както и за допълнителни възнаграждения на учители и непедагогически специалисти, които участват в тестването на децата, поясниха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката.

Виж също...

Loading...