За вота на българите зад граница са транспортирани 1 300 000 бюлетини, 416 машини и са командировани 360 души

Министерството на външните работи се справи с организацията на изборите в чужбина, като осигури възможностите за един честен и демократичен вот. Това заявиха председателят на Работна група „Избори“ в МВнР Иван Кондов и заместник-председателят й Калин Анастасов, които направиха равносметка пред медиите на свършеното от Министерство на външните работи по предстоящия на 14 ноември вот зад граница за президент и вицепрезидент и Народно събрание, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Ръководството на Работна група „Избори“ увери, че вотът зад граница в неделя е напълно обезпечен от техническа и организационна гледна точка. „Осигурили сме помещенията, технически средства, бюлетините са изпратени, пътуват и машините. На много места те вече са пристигнали“, подчерта председателят на Работна група „Избори“ и изрази увереност, че вотът на 14 ноември ще се състои в спокойна обстановка.

Централното управление на Министерство на външните работи и задграничните ни представителства организират тази година за трети път избори зад граница във всички краища на света– от Ванкувър, Канада, до Нова Зеландия, от Република Южна Африка и Аржентина, до най-северните райони на Норвегия. На 14 ноември българските граждани ще могат да упражнят правото си на глас в чужбина в 751 избирателни секции в 68 държави. За първи път сега се открива секция в Бахрейн. Българските граждани ще могат да гласуват и на два острова във Великобритания – Ман и Джърси.

От външното министерство са транспортирали над 1 300 000 бюлетини и изборни книжа в рамките на последните 8 дни, като всички те са стигнали до местоназначението си и остава да бъдат разпределени към секциите. Доставени са и всички 416 машини до централните хъбове в съответните държави. Следва тяхното транспортиране до избирателните секции. С машини сънародниците ни ще могат да гласуват в 208 секции в 21 държави, като във всяка от тях ще има по две машини. Най-много машини са изпратени в Турция – в 46 секции ще има 96 машини; във Великобритания – в 46 секции – 92 машини, в Германия – в 42 секции ще има 84 машини.

360 души са командировани зад граница, като около 80 от тях ще пренасят изборни книжа. Над 2 500 души са предложени от българските общности чрез задграничните ни представителства като членове на секционните избирателни комисии. Над 200 представители на българските общности ще бъдат представители на Министерство на външните работи в секционните избирателни комисии. Около 1 200 души са предложени за членове на секционните избирателни комисии в чужбина от политическите партии след проведени консултации.

Министерство на външните работи и българските общности са осигурили организационно и технически работата на секционните избирателни комисии зад граница. Взети са под внимание здравните протоколи на приемащите страни и са предприети всички необходими мерки, за да бъдат обезпечени с препарати, маски, защитни прегради и други изисквания, ако се налага. Всички помещения, които са проверени, са сертифицирани, за да може да се извършва изборен процес в обема, в който е деклариран пред местните власти. Към момента няма държава, чиито противоепидемични мерки да препятстват гласуването, като от Министерство на външните работи призовават сънародниците ни зад граница да се информират за местните ограничения и правила, които ще важат в деня на изборите в съответната страна. Те са публикувани и на сайта на външното министерство в рубриката „Коронавирусът-как да пътуваме“.

Окончателните адреси на изборните секции, както и списъци на заявилите желание да гласуват, също са публикувани на следния линк: https://www.mfa.bg/bg/3715

Виж също...

Loading...