Фотоспомен за една от изчезналите сурвакарски групи в Брезнишко, която е огласявала фестивали в чужбина – СНИМКИ

През следващата година ще се навършват 2 десетилетия от последното участие на сурвакарската група на брезнишкото село Ръжавец. В навечерието на годишнината Радослав Красимиров, който е от селото, припомня с фотоспомен за сурвашкарите на групата, предаде репортер на Zapadno.com.

Радослав Красимиров носи духа на сурвакарската група в сърцето си и съхранява уникални фотографии на сурвакари от миналото. Последното участие на сурвакарите на Ръжавец е било през 2002 година. Радослав Красимиров е бил част от групата още от ранна детска възраст – от 3-годишен е участвал във фестивали. “Тръгнах по фестивали много малък. Групата на село Ръжавец е участвала в град Краков, Полша и взехме второ място от 5 други социалистически държави.”, спомни си Радослав Красимиров.

Част от фотографиите със сурвакарската група, които пази, е споделил в земляческата Фейсбук група на селото. В силните си години в групата е имало и мечкар с истинска мечка, а ликовете са били величествени и идентични, разбираме от фотоспомените.

Сурвакарите на Ръжавец са  участвали в общинския празник на сурвакарските игри в Брезник, където са запечатани на снимки и видеа. През последните няколко години Общинския исторически музей в Брезник показа фотографии и кадри с участието на сурвакарската група от Ръжавец на фестивала “Сурова”. Припомнете си и вижте още по темата в публикациите: Музеят в Брезник излага най-старата снимка от Граовския събор и други експонати за “Сурова” – СНИМКИ и Лентите оживяват: Как изглеждаше фестивалът “Сурова” в Брезник през 1988 година? – ВИДЕО.

Разгледайте снимки от сурвакарската група на село Ръжавец, които Радослав Красимиров сподели от личния си архив за читателите на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...