Централната избирателна комисия се подготвя за критичен период от гласуването в Европа, където до момента няма съществени проблеми с вота

Няма проблеми с гласуването на българските граждани в чужбина. Всичките 208 секции с машини за гласуване работят нормално и няма проблем с устройствата, съобщи заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Цветозар Томов.

По последни данни няма опашки в машинните секции. “Имаше известни проблеми, свързани с временно прекъсване на гласуването в две лондонски секции, където се образуваха опашки, но ситуацията е овладяна. И мисля, че няма да има проблеми до края на деня. Има една секция, в която без основание е допуснато за известно време хартиено гласуване. Това само по себе си не опорачава положения от хората вот, защото то е проведено по всички правила на Изборния кодекс. Извън това, че Изборният кодекс предвижда то да не се прилага при секции с 300 и повече избиратели тогава, когато машините работят. Но това не е инцидент, който може да застраши честността на отчитането на резултатите.”, каза на пресконференция заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Цветозар Томов.

Централната избирателна комисия очаква най-критичният период при получаването и обработката на данните от гласуването в Европа. Причината е, че периодът, в който приключват над 80 на 100 от избирателните секции зад граница е заключен между 19 и 22 часа. “Предстои в този период, веднага след тази пресконференция, да се създаде достатъчно подсилена работна група от сътрудници и членове на Централната избирателна комисия, за да се постараем да не допуснем в тази тежка обстановка, защото провеждаме избори 2 в 1, закъснения, който да поставят на изпитание издръжливостта и нервите на секционните избирателни комисии в Европа и Великобритания.”, каза още Цветозар Томов.

Виж също...

Loading...