Изборни страсти в брезнишките села: Кой е по-по-най и защо не се споменават първенците по вот за ГЕРБ?

Кметският наместник на Слаковци се свърза с редакцията на Zapadno.com, за да изрази възмущението си, че селото не е посочено като първенец по вот за ГЕРБ в статията: В брезнишките села печелят едновременно Румен Радев и партията на Бойко Борисов.

Според господин Димитър Димитров читателите са ощетени като не са прочели: „че Слаковци е с най-много гласове за ГЕРБ, да се знае колко добре са се справили с изборите и са удържали резултата“. Затова Zapadno.com се реваншира с по-подробна информация.

Припомняме, че във вчерашния ден официалната информация за резултатите от изборите в Брезнишко и Трънско беше много оскъдна. От страна на институциите, местната власт и политическите партии настъпи пълно мълчание. Благодарение на данните, които Централната избирателна комисия публикува, Zapadno.com имаше възможност да представи на читателите по-конкретни резултати и обобщена информация.

В интерес на истината, не в Слаковци, а в Ноевци има най-много гласове за ГЕРБ. В топ 5 на брезнишките села с най-много гласове за тази партия са секциите в: Ноевци (70 гласа), Слаковци (63 гласа), Долна Секирна (39 гласа), Велковци (26 гласа), Бегуновци (23 гласа).

Слаковци държи първото място в друга класация: Кое от селата с най-висок вот за ГЕРБ не е допуснало победа на Румен Радев? Именно тук най-добре се е справило село Слаковци. От изброените 5 села само Слаковци е постигнало победа за кандидата за президент, подкрепен от ГЕРБ. Цели 3 гласа повече е получил Анастас Герджиков в сравнение с Румен Радев. 39 жители на Слаковци за избрали професора, а 36 човека са подали вот за бившия командир на Военновъздушните сили.

Общо 18 на брой са секциите в селата в община Брезник. В 12 от тях победата е на ГЕРБ. Но резултатът е категоричен в 8 от селата – Ноевци, Слаковци, Долна Секирна, Велковци, Бегуновци, Режанци, Садовик, Банище. В други 4 села победата се е случила с предимство от 1 до 5 гласа – Кошарево, Сопица, Гигинци, Непразненци. В 2 села ГЕРБ и БСП са завършили с равен брой гласове – Станьовци и Ребро. В 2 села водач е БСП – Гърло и Брезнишки извор. А 2 села един ден могат да се хвалят или да се срамуват, че първи са избрали промяната. Най-много гласове за „Продължаваме промяната“ (ПП) има в Конска и Красава. В нито едно село „Има такъв народ“ не е първенец.

Как селата са гласували за президент? В 13 от общо 18 секции в селата победител е двойката Радев-Йотова. В секциите, където побеждават БСП и ПП, Радев води. Но той взима най-много гласове и в повечето секции, където победител е ГЕРБ. В 7 от 12-те секции с победа на ГЕРБ са гласували за Радев-Йотова. В други 3 от тези 12 секции победата на Радев се е разминала само с 1 до 3 гласа разлика. Селата, в които кандидатът, подкрепен от ГЕРБ, е спечелил с малко са: Гигинци, Банище и Слаковци. В Садовик Герджиков е победил с 5 гласа над Радев, а в Режанци с цели 8 гласа над Радев.

В неделя, 21 ноември, предстои балотаж. Важен е единствено крайният резултат след гласуването на втори тур в президентските избори.

Виж също...

Loading...