Малките магазини в област Перник предлагат килограм захар с 2 стотинки по-евтино от големите търговски вериги

В големите търговски вериги захарта се предлага на цени от 1 лев и 46 стотинки за килограм в областите Пазарджик и Пловдив до 1 лев и 65 стотинки за килограм в областите Варна и Шумен. Седмично поскъпване на продукта се наблюдава в осем области, достигащо до 3,5 % в Перник. От друга страна, в седем, области е налице понижение на стойностите в рамките на 1,8 % – 3,1 %, най-съществено в Добрич. Тези разнопосочни колебания се неутрализират и средната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги за страната се задържа на ниво от 1 лев и 55 стотинки за килограм, сочи анализ на основните хранителни продукти за периода 3 – 10 ноември, изготвен от Министерство на земеделието, храните и горите.

Цените на бялата захар в другите търговски обекти са в диапазона от 1 лев и 47 стотинки за килограм в областите Перник и София до 1 лев и 88 стотинки за килограм в областите Бургас, Сливен и Ямбол. Промяна на цените на седмична база е налице в осем области, като в седем от тях захарта поскъпва с между 1,2 % и 2,9 %, като най-чувствително е в Шумен, а единствено в Благоевград поевтинява, с 4,5 %. Средно за страната, цената на дребно на захарта в другите търговски обекти е 1 лев и 72 стотинки за килограм, с 0,6 % над нивото от предходната седмица.

През изтеклата седмица цените на захарта в другите търговски обекти са средно със 17 стотинки за килограм по-високи от тези в големите супермаркети, като най-голяма разлика се наблюдава в Бургас, Сливен и Ямбол – 31 стотинки за килограм. Изключение се наблюдава в София и Перник, където цените в другите търговски обекти са с по 2 стотинки за килограм под отчетените в големите търговски вериги.

Снимка: pixabay.com

Виж също...

Loading...