Близо 6 милиона лева ще получат преброители, които са извършили допълнителна работа на терен за националното преброяване

На заседанието си днес правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Националния статистически институт за ресурсно осигуряване на преброяването през тази година в размер на 5 900 000 лева, съобщиха от правителствената информационна служба.

Средствата са предназначени за заплащане на преброителите за допълнително извършената работа на терен вследствие на малкия брой електронно преброени. В процеса на планиране и подготовка на бюджета на преброяването, необходимите финансови средства за осигуряване на дейностите бяха разчетени при допускания за 50 % електронно преброени.

Базата за изчисленията са електронното преброяване от 2011 година, когато онлайн се преброиха 42 % от населението, както и други изследвания на Националния статистически институт, показващи, че към момента над 75 % от домакинствата в страната имат достъп до интернет. Предвид ситуацията с ниския резултат от електронното преброяване, след допълнителни анализи и разчети, Националния статистически институт установи, че наетите около 25 000 преброители трябва да преброят с хартиени преброителни карти 31 % повече население и 30 % повече жилища от първоначално предвиденото.

Близо половината от допълнителните средства ще бъдат за сметка на отпаднали дейности в процеса на преброяването, а останалата част ще бъде осигурена при преструктуриране на разходи по централния бюджет.

Снимка: Нациолен статистически институт – пресцентър

Виж също...

Loading...