Председателят на Общински съвет-Брезник: Не ми е приятно да плащам по-висока такса “Смет”, но се налага

Консултативна среща за сметосъбирането и сметоизвозването в община Брезник предстои да бъде свикана. В нея ще се включат представители на местната общинска администрация и общински съветници, каза пред Zapadno.com председателят на Общински съвет-Брезник Иван Тинков.

От следващата година предстои ново увеличение на таксата за сметосъбиране и сметоизвозване в Брезнишко. Увеличението все още не е финализирано, тъй като тече обществено обсъждане, в което жители на общината могат да изразят мнението си. Прочетете още по темата в публикацията: Предстои увеличение на таксата за сметосъбиране в Брезнишко – с 20 % за града и 30 % за селата.

На председателя на Общинския съвет Иван Тинков, като гражданин на Брезник, също не му е приятно, че предстои увеличение на таксата за битови отпадъци, сподели той. “Най-малкото имам два апартамента в града. Единият ми е по наследство от покойните ми родители, другият съм си го закупил със заем, някой да не си каже, че съм се корумпирал. Имам и стара наследствена къща – има къде да плащам.“, разказа Тинков. Уточни, че има право да подаде декларация, че имотите му не се обитават и така да си спести такса за отпадъци, но не намира за морално да постъпва така, тъй като ги използва. „Например вместо 100 ще давам 120 лева. Не ми е приятно, като на всеки нормален човек, но се налага.”, каза ръководителят на местната власт.

Председателят на Общинския съвет в Брезник се обоснова, че увеличението се налага, поради транспортирането на отпадъците от общината до Регионалното депо в Перник, отчисленията, заплатата на работниците по сметосъбирането и средствата за техника по изхвърлянето и извозването на смет. “Според мен има места за създаване на по-добра организация и съответно и по-висока ефективност от работата на тези момчета, които работят по сметосъбирането. Топката от една страна е и в администрацията. Може да се направи организация за по-добър и ефективен начин на действие, особено като се докара новият камион за сметосъбиране. Но за това трябват допълнителни пари, които няма как да се съберат по друг начин.”, каза още председателят на Общинския съвет.

Иван Тинков отбеляза още, че общинските съветници на Брезник могат да дават идеи на парламента на страната за идеи, свързани с такса “Смет” и по-конкретно – промени в Закона за местните данъци и такси относно данъчните оценки на имотите. “В тази връзка с колегите сме решили да седнем с представители на общинската администрация, да обобщим и да видим къде има слаби места, за да се уточнят нещата. Да видим къде може да се направи ефективност за по-добра организация и съответно да даваме идеи на парламента, пък дано те да ни разберат и приемат.”, отбеляза председателят на Общински съвет-Брезник. Той засегна и темата с културата по изхвърляне на отпадъците от страна на гражданите. Мнението му е, че тази култура трябва да се повиши, тъй като в Брезник има възможност за разделно изхвърляне на част от сметта от бита или за услуга, която Общината предлага по извозване на строителни отпадъци. “Отправям апел към хората: Не давайте поводи да ви съставят актове за установяване на административни нарушения по Наредба № 1. Това, за да не се прави, има начини да изхвърляте строителни отпадъци в контейнерите за строителни отпадъци. Има и разделно събиране. Но пред моя блок в общите контейнери намирам боклуци, които са за разделното събиране, например пластмасови бутилки.”, каза още той.

Виж също...

Loading...