Нов депутат от Перник: Време е дневният ред на Брезник и Трън да стигне до жълтите павета

Две жени и двама мъже са новите депутати от област Перник. Двама финансисти и двама граждански активисти ще представят местното население в парламента, научи репортер на Zapadno.com от решенията на Централната избирателна комисия.

Както първо читателите на Zapadno.com разбраха, резултатите от извънредния вот на 14 ноември, показаха, че малкото гласове за БСП поставят под въпрос дали партията може да има депутат от район Перник. Прочетете още по темата в публикацията: Депутат от Перник ще има „Продължаваме промяната“? Бавят се резултатите от вота, дали БСП ще влезе с представител от района.

С това развитие при БСП, ДПС и „Демократична България“ изненадващо получиха шанс да имат депутати от региона. Подобен обрат при разпределението на мандати не е нещо ново и такива неочаквани размествания са се случвали и в предишни парламенти. Но за първи път се случват в Перник. На местно ниво БСП, ИТН и “Възраждане” са получили повече гласове, отколкото „Демократична България“ и ДПС. Но на национално ниво като цяло споменатите две партии имат резултат, който им дава право на депутат. Общата картина сочи, че двете формации имат малко гласове на много места. Съгласно изборните правила се получава така, че именно гласовете в Перник натежават в посока ДБ и ДПС да получат депутат от този район.

Ето защо освен Кирил Ананиев от ГЕРБ, още един финансист ще представлява областта в новия парламент. Непознатото досега лице Александър Несторов е специализирал „Противодействие на корупцията“ и е учил „Финанси“ в лондонски колеж. Като водач на листата на ДПС, Несторов си е направил собствен уебсайт, в който представя себе си и разказва за какво ще работи, ако бъде избран. „Време е дневният ред на Перник, Радомир, Брезник, Трън, Земен и Ковачевци да стигне до жълтите павета и да бъде поставен в Народното събрание!“ – заявява новият депутат.

Другото ново лице е Юлия Иванова от „Продължаваме промяната“. Водач на листата беше юристът Никола Минчев, но той е избрал да бъде депутат от София. Затова Перник ще се представлява от специалистът по урбанистика Юлия Иванова. Тя е от Перник и е учила в България, във Франция и в САЩ. Има опит с граждански организации и международни проекти. Чрез платформата „Подлезно“, на която тя е основател, може да се проследи какъв е капацитетът на новия депутат да преобразява опасни запустели места и да ги превръща в красиви, съвременни, функционални и образователни пространства.

Още един граждански активист, ще е депутат от нашия 14-ти изборен район. Отново перничанка – Зорница Стратиева от „Демократична България“. Тя влезе в миналия парламент за първи път. Сега специалистът по “Стопанисване на горите” и „Училищна педагогика“ получава втори шанс, за да допринесе за Пернишките общини.

Водачът на листата на ИТН беше Станислав Балабанов. Той не получава мандат от Перник, но все пак ще бъде депутат от Пазарджик.

За първи път БСП остана без представител на народа от област Перник. Проблемите при червената коалиция започнаха още преди обявяването на листите. Разбираме това от факта, че знакови местни представители от Брезник и Трън отказаха да се борят за депутатско място. Прочетете още по темата в публикацията: Т. Минков и В. Петрова са се отказали от листите на БСП, кандидатът на Слави ще запали свещ в региона.

В публикацията са използвани снимки от Фейсбук страниците на ГЕРБ-Перник, Александър Несторов, “Продължаваме промяната”-Перник и Зорница за Перник, както и от архива на Zapadno.com

Виж също...

Loading...