Единствено Режанци избра Герджиков за президент, в Брезник гласовете са 3 : 1 в полза на Радев

Новината от вчерашния изборен ден идва от Режанци, предаде репортер на Zapadno.com. Това е единственото село в община Брезник, в което повече хора са гласували за кандидат-президентската двойка Анастас Герджиков – Невяна Митева. Те са получили 22 гласа от общо 41 избиратели, отишли до урната в селото. За тандема Румен Радев – Илияна Йотова там са подали вот 16 човека.

Това показват данните, качени на сайта на Централната избирателна комисия след втория тур от президентските избори. Всички протоколи от област Перник са обработени и окончателните резултати от избирателните секции са публични.

От документите виждаме, че резултатът на национално ниво е същият като отношението на предпочитанията на ниво община Брезник. Като цяло в този район около 67 на сто от избирателите са предпочели Румен Радев за президент, а над 31 процента са избрали Анастас Герджиков. В секциите в самия град Брезник предимството на стария-нов президент е дори още по-голямо. Може да се каже, че отношението между гласовете е 3 към 1 в полза на Радев. От 1 200 човека, които са гласували в секциите в града, три от четири гласа са били за Радев. Той е събрал общо 879 гласа, а Герджиков – 311. Квадратчето „Не подкрепям никого“ са отбелязали 10 човека.

Общо 13 човека от брезнишките села не са подкрепили никого. Около 60 процента са гласували за Радев, а останалите – за Герджиков. Навсякъде печели Радев, но победата му в Сопица и Гигинци идва само с два гласа разлика (24 на 22 гласа). В Садовик двамата кандидати са получили равен брой гласове – по 18. Единствено в Режанци Герджиков-Митева са събрали 22 гласа, а Радев-Йотова имат 16 гласа. В големите селски секции, в които има над 100 избиратели по списък, печели настоящият президент. Какво е съотношението на гласовете? Ноевци – 109 към 71 гласа, Слаковци – 41 / 35, Кошарево – 52 / 22, Велковци – 34 / 23, Долна Секирна – 47 / 24, Бегуновци – 35 / 22.

Във втория тур на президентските избори в България победител на национално ниво е Румен Радев, след като е получил над 1 милион и 500 хиляди гласа. В област Перник е имал подкрепа от над 25 хиляди души, в община Брезник за него са гласували над 1 400 човека.

Виж също...

Loading...