Село в Трънско вдъхнови майстор на ракия, който я произвежда със сребърна вода от подножието на Руй

Махала “Забелски ханове” към трънското село Забел е известна сред повечето хора в пограничната община с чешмата, която има над 100-годишна история. Отскоро за определен кръг хора името на махалата е свързано с ракия, приготвена за лична консумация и в ограничени количества. Ракията “Забелски хан” се произвежда от Емил Веселинов, който има къща в селото, предаде репортер на Zapadno.com.

Емил Веселинов е с родословни корени от Трънско, а в махала “Забелски ханове” има собствен имот. Там произвежда и ракията със собствена марка, която е с уникални вкусови качества, уверява той. “Произвеждам този продукт за мен и за приятели, не го произвеждам за продажба. Кръстих я така, защото първо там я произвеждам. След това Знеполе е едно уникално място на Трънско. Идеи имах много, но реших да бъде така, хем да се популяризира този край там. Самата ракия смея да твърдя, че е уникална. В нея няма захар, няма семки, няма чепки, няма костилки. Тя е абсолютно чиста. Разредена е със сребърна вода, която я има само на едно място в Руй планина. Това е над манастира “Свети Димитър”. Тази вода минава през сребърна жила, тя е още от римско време. Лековита е, за очи помага и е много вкусна. Може да седи 3 – 4 години и няма да се развали. Тази вода омекотява ракията. Моята ракия е 50 градуса, но все едно пиете 30-градусова ракия.”, сподели за Zapadno.com Емил Веселинов.

Плодовете за производството на ракията също са подбрани. “Забелски хан” се подарява на близки и приятели в различни вкусови видове – грозде, сливи, а скоро и от ябълки. Сред сортовете грозде, които ползва са Мускат и Хамбургски мискет. Майсторът на ракията подкрепя родната продукция и купува плодове, отгледани на българска територия. “Аз не правя нищо, което не е българско. Сливите съм ходил да ги купувам лично от Кюстендилско. Избирам най-зрялото грозде. Имам си рефрактометри да им меря захарността. Купувам го, но си го правя аз. Ракията ми е уникална.”, каза Емил Веселинов и допълни, че е вложил средства и в казана, с който я приготвя. “Купувам гроздето. Отцеждам само сока, без люспите и другите работи. Това ферментира и се вари, преварява се втори път. Получава се някъде себестойност около 12 – 13 лева без да говорим за бутилка, етикет, запечатване и така нататък.”, добави още майсторът на алкохолната напитка.

Приготвянето на традиционната силна алкохолна напитка е усвоил от своя баща. По-младото поколение покрай него няма интерес към предаването на майсторлъка. Емил Веселинов си обяснява това с изобилието и възможностите, които се предлагат в наши дни по магазини и заведения. Въпреки многообразието на алкохолни напитки той смята, че те не се доближават като качество до домашната ракия. “Те не са опитали читава ракия, а пият такива, които се правят от спирт. Занимавах се доста време с търговия – имах магазини за хранителни стоки, цигари и така нататък. В нашите заводските ракии, които са по-евтини, до 15 лева 700 грама, всички се произвеждат от спирт. Другите, дестилатните ракии – малко по-скъпите, се произвеждат от дестилат. На 20 тона дестилат, който е около 62 – 63 градуса се слагат 20 тона вода, захар, спирт и така нататък. Чиста ракия в мрежата няма.”, каза още Емил Веселинов.

На въпрос защо е решил да сложи етикети на бутилките с домашна ракия, той отговори: “Ракия не се държи в пластмаса, държи се само в стъкло. Много хора си мисля, че като отлежава в бурето – там отлежава ракията. Не, на ракията и трябва време и най-добре отлежава в стъкло. Ако една ракия се държи в бурето, тя трябва да е само от този сорт. Не можеш да сложиш в същото буре друга ракия, понеже бурето поема в дървото от първата, която е сложена. Пластмасата трябва да е биоразградима, за да не отлага, а много малко хора вече произвеждат биоразградима пластмаса. Затова в стъклото най-добре се запазва. Това за етикета – просто ми гали окото. Има една стара приказка – лице дупе продава. И като го погледнеш то ти се припие. А ако ти го сипя от шише за боза…”, сподели Емил Веселинов. Освен ракия той си приготвя и няколко вида домашно вино.

Снимки: Емил Веселинов

Виж също...

Loading...