Бившето сметище на Трън е в заключителна фаза на рекултивация, очаква се до края на годината дейностите да завършат

В резултат от положените усилия от екипа на Министерство на околната среда и водите е ускорено физическото изпълнение на дейностите за приключване на проектите за рекултивация на общински депа, финансирани по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 година“ и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, съобщиха от пресцентъра на екоминистерството.

Екоминистерството припомни, че през юли тази година България беше уведомена, че ще бъде изправена пред Съда на Европейския съюз, за да бъде определен размерът на санкцията, която страната ни ще заплаща, защото заради безотговорно управленско поведение в предходните пет години все още не бяха рекултивирани 43 от депата за неопасни отпадъци (при 113 постановени през 2015 година от Съда на Европейския съюз). След положените от Министерство на околната среда и водите усилия за ускорено изпълнение, в края на месец септември приключи техническата рекултивация на 28 от оставащите 43 депа, с което България постига намаляване на размера на санкцията, която страната ни ще заплаща.

За следващия период –  от октомври 2021 година до момента, са рекултивирани нови 4 депа: Стара Загора, Елена, Димово и Полски Тръмбеш. Така обшият брой на  рекултивираните депа от май 2021 година до момента е вече 32: Челопеч, Роман, Брезник, Бургас, Брацигово, Копривщица, Пордим, Белоградчик, Стара Загора, Елена, Димово, Чирпан, Ветрино, Трекляно, Гулянци, Долна Митрополия, Земен, Костенец, Ковачевци, Павликени, Невестино – 2 броя, Долни Дъбник, Бяла (Русе), Несебър, Гълъбово, Велико Търново, Казанлък, Поморие, Белоградчик,  Самоков, Полски Тръмбеш.

В заключителна фаза на изпълнение са проектите за рекултивация на още 6 депа:  Трън, Батак, Сапарева баня, Рила, Трявна, Малко Търново. Очаква се да те да бъдат завършени до края на годината.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...