Близо 300 човека позвъняха на линията за ваксинацията срещу COVID-19, най-често задаваният въпрос е за най-добра ваксина

Министерството на здравеопазването отчита засилен интерес от страна на гражданите към телефонната линия за въпроси, свързани с ваксините и ваксинацията срещу COVID-19, която работи от тази сутрин. До момента приетите обаждания са 285, a най-често задаваният въпрос е “Коя е най-добрата ваксина/най-подходящата ваксина?“, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

Сред другите постъпили въпроси са трябва ли да се ваксинират гражданите, ако скоро са преболедували, в това число да бъде ли поставена или отложена втора доза; кога може да се постави бустерна доза и каква да е тя; могат ли и кога да се ваксинират хора с хронични заболявания като диабет, хипертония, астма, с проблеми с щитовидната жлеза и други; въпроси за нежеланите реакции след ваксинация – основно за високата температура (след колко време отшумява, нормално ли е и така нататък); ефективни ли са ваксините срещу Делта варианта; колко време след ваксинация хората са защитени; въпроси, свързани със съдържанието на ваксините – има ли в тях графен и други.

На въпроси за ваксините, на телефон 02/ 9301 445, отговарят доктор Филип Тенчев и доктор Димитър Страшимиров от Медицинския университет в София, както и специалисти от Националния център по обществено здраве и анализи.

От здравното ведомство обърнаха внимание, че телефонният номер разполага с няколко линии и при повикване се чува сигнал „свободно“, макар в същото време специалистите да разговарят с други граждани.

Снимка: pixabay.com

Виж също...

Loading...