Здравни медиатори от Трън и още 14 населени места в страната участваха в обучение за ментори, водено от Миролюба Бенатова

Здравни медиатори от Провадия, Златарево, Ракитово, Велико Търново, Шумен, Павликени, Септември, Полски Тръмбеш, Трън, Ботевград, Девня, Русе, Варна, Попово и Угърчин взеха участие във второто обучение за ментори по програмата “Медийна грамотност онлайн – учене през целия живот” с журналистката Миролюба Бенатова. Коалицията за медийна грамотност изпълнява програмата с подкрепата на Фондация “Лъчезар Цоцорков”. Програмата се изпълнява от Коалиция за медийна грамотност и Фондация “Лъчезар Цоцорков” в партньорство с Фондация “Глобални библиотеки-България”, съобщиха от Коалицията за медийна грамотност.

Двете ноемврийски обучения са част и от кампанията на Националната конференция на Коалицията за медийна грамотност и Фондация за свободата “Фридрих Науман” “Медийна грамотност срещу дезинформацията“, която ще се проведе на 2 декември. За по-голямата част от взелите участие здравни медиатори обучението бе първо съприкосновение с темата за медийната грамотност. Повече от половината участници декларираха желанието си да продължат да развиват уменията си да намират и анализират съдържание онлайн и след този курс.

Програмата “Медийна грамотност онлайн – учене през целия живот” е насочена към така наречените „новодошли“ в социалните мрежи възрастни хора и деца и развива умения за разпознаване на дезинформация, пропаганда и конспирации, фалшиви профили и измами в онлайн пространството. Обученията допринасят за изграждането на национална мрежа от квалифицирани лица в основните целеви групи – работещи в регионални читалища, библиотеки, граждански организации и местни общини и за популяризирането на инициативата във всички региони на страна.

Дискусиите и работата по групи са основни елементи на курса, давайки възможност на обучаващите се да започнат да прилага усвоените знания, да обменят опит, да анализират и оценят собствените си нагласи и умения.

Виж също...

Loading...