Удължава се срокът на обявената извънредна епидемична обстановка до 31 март 2022 година, за да се ограничи разпространението на COVID-19

Министерският съвет прие решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка, считано от 1 декември 2021 година до 31 март 2022 година, съобщиха от правителствената информационна служба.

Разпространението на COVID-19 в страната бележи интензивното развитие на поредната пандемична вълна. Засегнати от новия коронавирус са всички области на страната, като в 93 % от тях 14-дневната заболяемост е над 500 на 100 000 население (в 8, от които показателят надхвърля 1 000 нови случая на 100 000 население). Случаи на COVID-19 се диагностицират при лица от всички възрастови групи. Съществено нарастване на заболяемостта се наблюдава при децата и младите лица (20 – 29 години). Нараства и броят на хоспитализираните лица.

Ваксинационният обхват в страната е 25,53 % и далеч от поставените от Европейския съюз цели от 70 % сред възрастни хора и население като цяло. Това допринася за регистрираните високи нива на заболяемост сред неваксинираните лица, които представят над 85 % от всички заразени със SARS-CoV-2 лица. Удължаването на извънредната епидемична обстановка цели ограничаване на разпространението на COVID-19.

Следва да продължи прилагането на здравни изисквания при влизане на територията на страната от органите на граничния здравен контрол, както и въвеждането на ограничения за достъп до страната, които ще спомогнат за намаляване на вероятността за внос и последващо разпространение на нови варианти у нас.

Снимка: pixabay.com

Виж също...

Loading...