5 ученици в Брезник и Трън се обучават присъствено със “зелен сертификат”, а в училището в село Ноевци няма учащи с такъв документ

Близо 200 ученици се обучават присъствено в училищата в общините Брезник и Трън. Те се обучават в класове в началния етап на обучение (от I до IV клас), съобщиха за Zapadno.com от Регионално управление на образованието-Перник.

Към 23 ноември в училищата в двете общини присъствено се обучават общо 193 ученици. В средно училище “Васил Левски” в Брезник броят на завърналите се в клас ученици е 99, а в средно училище “Гео Милев” в Трън – 75. Присъствено обучение се осъществява и за 19 ученици в основно училище “Христо Смирненски” в брезнишкото село Ноевци.

В брезнишкото училище са тествани 96 ученици или 97 % от завърналите се ученици. Със „зелен сертификат“ са трима ученици или 3 % от всички завърнали се ученици. В трънското училище пък са тествани 73 ученици, което е 97,3 % от всички ученици, обучавани присъствено. Със „зелен сертификат“ са двама ученици. В основното училище в Ноевци няма ученици със „зелен сертификат“. Тествани са всички ученици, обучавани присъствено, поясниха от Регионалното управление на образованието в Перник.

В трите училища тестовете се извършват от училищни екипи, които включват класните ръководители и непедагогически персонал. При провеждането на тестването не са участвали доброволци.

На национално ниво повече от 62 % от учениците от I до IV клас вече учат в клас след тестване за COVID-19 два пъти в седмицата. Близо 146 000 деца от начален етап се върнаха в училище след съгласие на родителите им да бъдат изследвани с щадящи тестове като условие за безопасно присъствено обучение, поясниха от Министерство на образованието и науката.

Виж също...

Loading...