По-малките магазини в област Перник продават най-скъпо яйцата размер L или по 33 стотинки за брой

Цените на яйца размер М в другите търговски обекти варират от 22 стотинки за брой в областите Благоевград и Кюстендил до 29 стотинки за брой в областите Перник и София. В сравнение с предходната седмица, в Перник и София продуктът поскъпва с по 1 стотинка за брой, а във Варна поевтинява с 1 стотинка за брой. Това не променя средната стойност за страната и тя остава 25 стотинки за брой, става ясно от ценовите анализи за основни хранителни продукти за периода 17 – 24 ноември, изготвени от Министерство на земеделието, храните и горите.

В по-малките магазини яйцата размер L се продават най-евтино в Благоевград, Кюстендил, Пазарджик и Пловдив – 25 стотинки за брой, а най-скъпо – в Перник и София – 33 стотинки за брой. Лекото намаление на цените в Перник и София, с по 1 стотинка за брой спрямо предходната седмица, не се отразява на средната цена за страната и тя се задържа на ниво от 28 стотинки за брой.

През изминалата седмица средните за страната цени на дребно на яйца – размер M и L в по-малките търговски обекти са респективно с по 1 стотинка за брой и 2 стотинки за брой по-ниски от тези в големите супермаркети. Разликата между двата типа цени е най-голяма за големите супермаркети в Силистра – 4 стотинки за брой, а за по-малките магазини в Русе, Силистра и Търговище – 5 стотинки за брой. Във Варна, Перник, София и Шумен яйцата размер М се търгуват в рамките на 1 до 3 стотинки за брой по-евтино в големите търговски вериги, отколкото в другите търговски обекти. Подобна е ситуацията за яйцата размер L в големите търговски вериги в Перник и София, където те се предлагат на цени, с 2 стотинки за брой по-ниски от тези в другите търговски обекти.

Виж също...

Loading...