Над 54 000 нуждаещи се ще продължат да получават топъл обяд без прекъсване през зимата, услугата е обезпечена поне до юни 2022 година

Над 54 000 нуждаещи се в 194 общини ще продължат да получават топъл обяд без прекъсване поне до 30 юни 2022 година, съобщиха от правителствената информационна служба.

Финансовото обезпечаване на услуга от местните власти през зимните месеци стана възможно, след като на днешното си заседание правителството даде съгласие Управляващият орган на Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане за периода 2014 – 2020 година да сключва договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в размер до 9,07 на сто над определения бюджет на програмата.

По този начин ще се осигурят 25 425 790 лева. Средствата ще дадат възможност да се сключат допълнителни споразумения със 194 Общини и райони на Общини и те да продължат да предоставят топъл обяд на хората от уязвимите групи най-малко до средата на следващата година, без да се налага да кандидатстват отново за финансиране. По този начин ще се осигури непрекъсната подкрепа за семействата, изпаднали в тежка ситуация през зимните месеци до стартиране на новите мерки, предвидени за програмния период 2021 – 2027 година.

Допълнителните средства са осигурени от инициативата на Европейската комисия за преодоляване на последствията от COVID-19 – механизмът REACT-EU.

Виж също...

Loading...