Кои ученици в брезнишкото училище могат отново да се завърнат в класните стаи от понеделник

От утре, 6 декември, присъственото обучение във всички училища в страната може да бъде възстановено изцяло. В брезнишкото средно училище “Васил Левски” ще очакват всички ученици дали съгласие за тестване от паралеките от V до XI клас, научи Zapadno.com.

Условието за възстановяване на присъственото обучение в страната е във всички общини със заболяемост над 250 на 100 000 души учениците да бъдат изследвани безплатно с щадящи тестове за COVID-19 веднъж седмично, а учителите и непедагогическият персонал – два пъти седмично. Учениците ще се тестват в училище в началото на първия присъствен учебен ден за съответната седмица. Отсъствалите в деня за изследване ще бъдат проверявани в първия ден, в който идват на училище. Изключение се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи.

Непълнолетните ученици ще бъдат изследвани със съгласието на техните родители, а пълнолетните ще решават това сами. В края на днешния ден ще стане ясно колко са събраните декларации за съгласие. Освободени от тестване са притежателите на зелен сертификат – документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване.

Следващо условие за връщане в клас е в една паралелка да има поне 50 % ученици, които се тестват или имат зелен сертификат. Предпоставка за възстановяване на присъствените занятия е също готовността на отделните училища да организират нормален учебен процес, спазвайки изискванията за тестване или зелен сертификат, поясниха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката.

В гимназията в град Брезник всички ученици в XII клас ще продължат да се обучават в електронна среда. Причината е, че не е могло да се съберат поне 50 % от учениците, които да се тестват или да притежават зелен сертификат. Учениците от V до XI клас, чиито родители не са дали съгласие за тестване, също ще продължат да се обучават от разстояние в електронна среда, поясниха от училището.

Учениците, които ще се завърнат отново в клас в брезнишкото училище, ще бъдат посрещнати с коледен дух. Прочетете още по темата в публикацията: Коледният дух вече е в училището на Брезник, което отправя творческо предизвикателство към ученици – СНИМКИ.

Виж също...

Loading...