Има ли реална статистика за коронавируса в Брезник и Трън – засега липсва отговор от институциите

Ежедневно четем, гледаме и слушаме данни за разпространението на коронавируса у нас и данни, свързани с починали, излекувани и ваксинирани. Това провокира информационният сайт Zapadno.com да покаже на своите читатели в Брезник и Трън реална картина за епидемията в двете общини. Но до конкретен отговор от компетентните институции не успяхме да стигнем.

Въпроси като “Колко ваксини са поставени от личните лекари в Трън и в Брезник“ се оказа, че не могат да получат отговор или поне не ясен и конкретен отговор. Нито от Регионалната здравна инспекция в Перник, нито от Министерството на здравеопазването ни отговориха колко човека от двете общини са защитени чрез ваксинация.

Още през месец ноември наш репортер направи няколко неуспешни опита да се свърже с временния директор на Регионална здравна инспекция-Перник доктор Стела Димитрова. Тъй като това беше невъзможно, отправихме запитване по официалната електронна поща. Местните здравни инспектори отговориха, че от началото на ваксинационната кампания са предоставени и отчетени 1 431 флакона различни ковид-ваксини за община Брезник и 903 флакона за община Трън.

На пръв поглед – бърз отговор с конкретни цифри. Но носи ли той някаква истинска информация? Например, знаем ли като са отчетени, това означава ли, че ваксините са поставени? Колко ваксини има в един флакон, за да изчислим колко ваксини са поставени. Също така знаем ли един и същи брой ваксини ли имат флаконите на различните производители? И ако това може да се провери без съдействието на Регионална здравна инспекция-Перник, знаем ли от коя ваксина по колко флакона са дали на двете общини? Нищо не знаем и нищо не са ни отговорили от Регионалната здравна инспекция, а тези уточнения до днес чакат своите отговори.

След дълго чакане, за да не бъдат подведени читателите ни, потърсихме отговорите от Министерството на здравеопазването. Експресният отговор гласеше: „Молим да отправите Вашите въпроси, касаещи ваксинацията в общините Брезник и Трън, към Регионална здравна инспекция-Перник, която разполага с подробната информация – по общини.“ Нашият репортер благодари на здравното министерство с уточнението: „Обърнах се към вас, защото по принцип отговорите от РЗИ-Перник идват трудно, рядко, бавно и избирателно. В конкретния случай с конкретните въпроси, се опасявам, че коронавирус-кризата ще отмине навсякъде по света, преди РЗИ-Перник да ми отговори. Затова се надявах вие да ми съдействате. Щом не можете – предполагам – и на вас ви е трудно да получите информация от РЗИ-Перник. Надявах се поне да опитате. Бъдете здрави.“

Последва още по-бърз отговор от Регионална здравна инспекция-Перник. Мислехме, че отговорът ще съдържа конкретна информация по поставените въпроси, но надеждите ни са били напразни. Служител любезно ни обясни, че някакъв технически проблем в тяхната система не позволява да се видят определени данни за общините относно коронавируса и затова няма как да бъде отговорено. Друг колега се е заел да изготви справка, която е в неговата компетенция. И от това обаждане до днес изминаха две седмици. Отговор няма. Ако някога получим, той едва ли ще бъде с актуални данни.

По съвет на Министерството на здравеопазването потърсихме държавното дружество „Информационно обслужване“ с въпрос за броя изтеглени зелени сертификати. Дружеството е разработило и поддържа системата за сертификатите и има отношение към данните за развитието на епидемията в България. Надявахме се те да ни ориентират за ваксинираното население в общините Брезник и Трън. Попитахме: “Кога най-рано ще може да се каже колко жители на областта и двете общини са си изтеглили зелени сертификати? Каква част от зелените сертификати са издадени след тест за антитела?”. Две седмици по-късно и от там няма отговор.

Има ли реална статистика за коронавируса по общини? Достъпна ли е информацията, с която разполагат властите? Съобщават ли ни само статистика, която те преценят, че искат да бъде публикувана? Преценете сами за себе си, ние все още сме търпеливи да очакваме отговори на въпросите.

В колажа са използвани снимки от архива на Zapadno.com и pixabay.com

Виж също...

Loading...